Ideea unei afaceri de familie poate veni în bucătăria de acasă, dacă unul dintre fondatori este pasionat de gătit și realizează preparate apreciate de alții sau poate apărea la nevoie, când rutina muncii te obligă să iei decizia de a face o schimbare. În acest articol găsiți poveștile unor afaceri de familie, dar și sfaturi și detalii despre investiții.

Afaceri de familie cu mâncare

Dacă unul dintre membrii familiei este pasionat de gătit, ați putea să începeți o afacere. Astfel, din propria bucătărie, afacerea s-ar extinde pe măsură ce crește numărul comenzilor, în propriul laborator.

Pentru a deschide propriul atelier este necesară o investiție de peste 20.000 de euro, bani care ar urma să fie folosiți pentru închirierea și utilarea spațiului cu cuptoare, frigidere și congelatoare, pentru achiziția de ingrediente și plata materialelor de ambalare: hârtii, cutii și pungi. Pentru început, vânzările pot fi doar online sau fizic, la târguri, urmând să fie luată decizia deschiderii unui magazin de prezentare, de unde clienții să vină să cumpere direct.

Spre exemplu, Odette Costea și soțul ei au investit 25.000 de euro într-un atelier de patiserie și cofetărie unde face quiche-uri sărate și crocante și tarte cu fructe, ciocolată și bezea. Investiția în afacerea Biscuit, fondată de două surori din București, a trecut de 40.000 de euro. În urmă cu zece ani, Cristina Voicu investea 15.000 de euro în propriul atelier de producție de prăjituri, Sweet Ela. Cu timpul, s-a mutat în alt atelier, a deschis și o cofetărie și a ajuns la afaceri de peste 250.000 de euro.

Investiția într-o afacere cu miere de albine

Antreprenorii din domeniu recomandă ca o afacere cu miere să înceapă cu zece stupi, pentru ca fondatorul să se obișnuiască cu albinele. Investiția într-o familie de albine, în cutii și în instrumentele necesare pentru realizarea mierii se ridică la 10.000 de lei, circa 2.000 de euro. O familie de albine costă circa 500 de lei, iar o cutie are prețul de 150-200 de lei. Mai este nevoie de centrifugă, un echipament de protecție, o daltă, o afumătoare și o masă de descăpăcit.

Silviu Tarsinca a investit în Bee Farming, afacerea sa cu miere, circa 5.000 de euro, o parte din bani mergând și către promovarea afacerii în online în primii ani. Ștefan Gorgon a obținut o finanțare de 24.000 de euro din fonduri europene, bani pe care i-a folosit pentru propria afacerea, Fănel Făgurel. Inițial a investit 2.000 de euro și a cumpărat mai multe familii de albine, apoi a dezvoltat afacerea și vinde online și la târguri.

Business de familie cu cosmetice

O afacere cu cosmetice poate fi începută cu câteva mii de euro și ajunge la 50.000 de euro, banii fiind investiți într-un atelier de lucru, în materie primă și în accesorii pentru ambalajul produselor.

Carmen Zaiu și fratele ei, Emil Zorilă, au început o afacere cu cosmetice naturale „proaspete”, în care au investit circa 50.000 de euro după ce au transformat garajul familiei în laborator. În 2019, Panseea a ajuns la o cifră de afaceri de 12.000 de euro și vând online creme, loțiuni și uleiuri pentru piele.

Familia care s-a apucat de o afacere cu pilote

Cătălin și Oana Tatu au început un business cu pilote, plăpumi, perne și saltele din lână și exportă, în prezent, 60% din producție în Europa. Confort Merino este o afacere de familie începută din nevoie și crescută cu muncă în Piatra Neamț. Familia Tatu a investit inițial o sumă mică de bani în materiale și utilaje, apoi au scos din buzunar, în fiecare din ultimii trei ani, câte 10.000 de euro pentru a participa la un târg de textile din Frankfurt, pentru a-și face cunoscute produsele.

O florărie în familie

Pentru o florărie, trebuie să ai câteva informații înainte de a investi banii și anume ce fel de afacere vrei: online sau offline și ce cunoștințe ai în materie de flori și aranjamente florale. Apoi, poți urma cu curs de florist sau poți face o practică într-un atelier, urmând ca pentru propria afacere să scoți, inițial, din buzunar, circa 10.000 de euro. Prețul unui curs de florist începe de la 400 de lei și ajunge la 2.700 de lei, în funcție de numărul de ședințe și durata acestora. Investiția într-o florărie începe de la 1.500 de euro și ajunge la 20.000 de euro.

Sursa foto: Mavo | Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri