Fie ca vorbim de piata bancara ori de sectorul de private equity, avocatul de business este specialistul fara de care nu poate fi incheiat niciun \'deal\', pornirea unei afaceri devine imposibila, iar falimentul unei corporatii nu se poate finaliza. Avocatura de business este astazi intr-o continua transformare, piata locala fiind foarte competitiva.
In lipsa unor date oficiale, estimarile individuale ale caselor de avocatura indica valori diferite, aprecierile incadrandu-se in intervalul 60 - 100 milioane de euro. Piata avocaturii de afaceri din Romania s-a ridicat in 2006 la 90 de milioane de euro, iar pentru acest an estimez ca va creste intr-un ritm alert, a declarat pentru Wall-Street Calin Andrei Zamfirescu, Senior Partner al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP).

Calin Andrei Zamfirescu este unul din expertii de marca din Romania in domeniul litigiilor si arbitrajului, acordand servicii de asistenta juridica unor clienti de prima importanta in cadrul procedurilor de arbitraj si in cadrul unor litigii interne si internationale. De asemenea, Zamfirescu este si Presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, incepand cu anul 1999.

Zamfirescu Racoti Predoiu a fost creata in anul 2005 prin fuziunea a doua societati de avocati, Calin - Andrei Zamfirescu si Asociatii si Racoti Predoiu. Aceasta a fost si prima fuziune dintre doua case de avocatura din Romania.

Casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 2 milioane de euro, astfel incat aceasta cifra a egalat veniturile cumulate din 2005 ale celor doua societati de avocati, Calin - Andrei Zamfirescu si Asociatii si Racoti - Predoiu. Pentru acest an estimarile sunt de 3 milioane de euro cifra de afaceri. Potrivit lui Calin Zamfirescu, marjele de profit obtinute in piata locala de profil reprezinta in medie o cota de 30% din veniturile obtinute.

In cazul unei companii de avocatura, cheltuielile cu echipamentele software sunt la fel de mari ca si costurile salariale cu avocatii, afirma Zamfirescu.

Veniturile companiei ZRP au fost distribuite sensibil egal cu un beneficiu in favoarea litigiilor. Anul trecut veniturile firmei au venit aproximativ in totalitate din sectorul privat, iar ca domenii de activitate au fost zona de litigii si concurenta, real-estateul, servicii juridice prestate companiilor, piata de capital, finantari si infrastructura, sectorul de achizitii si fuziuni. Avem o expunere pe primii zece clienti de aproape de 30% din venituri, completeaza Zamfirescu.

La inceputul anului 2007, Zamfirescu Racoti Predoiu a ajuns la un numar de 40 de avocati, ceea ce a plasat firma in topul celor mai mari angajatori de pe piata consultantei juridice de profil.

In urma cu un an, asteptarile noastre au fost prea optimiste. Daca am fi stiut cu ce realitati ne-am fi confruntat, probabil am fi fost mai retinuti in stabilirea obiectivelor, caracterizeaza Zamfirescu primul an de dupa fuziune. Zamfirescu sfatuieste pe oricine ia in considerare o fuziune pe piata avocaturii sa nu fie foarte optimist in ceea ce priveste evolutia companiei in primii ani de dupa mariaj', fuziunil aratandu-si eficienta dupa cel putin doi ani.

Dupa ce au scanat piata locala, mai multe firme internationale din avocatura de top vor incepe alte negocieri pentru deschiderea unor birouri in Romania. In opinia specialistilor, exista in piata foarte multe firme de talie mica si medie in Romania care sunt atragatoare pentru marile companii internationale. Anul 2008 va fi un barometru foarte fidel al evolutiei pietei serviciilor avocatiale de business. Cu exceptia a trei firme romanesti foarte mari, cred ca piata din Bucuresti ofera circa 15 societati de avocati care vor fi petite in curand, in timp ce 2008 va reprezenta anul greilor mondiali, explica Calin Zamfirescu. Nu cred ca va sosi in Romania vreo firma de mare anvergura mai devreme de jumatatea acestui an, este de parere presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

Aderarea Romaniei la UE si cresterea economica din ultimii ani vor aduce in Romania mai multe firme straine de avocatura. Marii jucatori gasesc doua scenarii de abordare a pietei locale: investitia greenfield ori preluarea unui jucator local. Inca nu am primit oferte concrete de cumparare, insa contacte si discutii exista cam de trei ori pe an. Aceste discutii nu au dus inca la vreo concluzie, afirma Zamfirescu.

Intrarea unui numar mare de corporatii pe piata romaneasca de consultanta juridica va duce la cresterea semnificativa a onorariilor care si asa sunt ridicate. Onorariile avocatilor de business pot depasi chiar pragul de 500 euro pe ora in cazul avocatilor bine cotati pe piata. Exista o corespondenta intre maniera in care se factureaza onorariile la noi si in Uniunea Europeana. Spre exemplu, am intalnit onorarii in Romania care se situeaza peste nivelul mediei europene, conchide Calin Zamfirescu.

Jucatorii internationali prezenti in Romania precum este Linklaters detin o felie importanta din piata locala, in timp ce numai primele opt companii au facturat aproximativ 50% din onorarii totale.

Cel mai mare jucator autohton este casa de avocatura Bostina si Asociatii care a raportat anul trecut o cifra sa de afaceri de peste zece milioane de euro. Casa de avocatura "Bostina si Asociatii" a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 6,4 milioane de euro si are peste 100 de angajati si colaboratori. Firma de avocati are birouri la Bucuresti, Viena si Nicosia, precum si in alte zece mari orase din Romania, si a achizitionat in 2006 Westdin SA, o firma de consultanta juridica din Elvetia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri