Gedeon Richter Romania a stabilit in adunarea generala a actionarilor din data de 11 ianuarie, angajarea unui imprumut de 14 milioane de euro, de la actionarul majoritar, firma Richter Gedeon Vegyeszeti Gyar Rt., pe durata 2007-2013, imprumut rambursabil incepand cu anul 2008.

Dobanda stabilita este de 4% pe an, iar imprumutul va fi rambursabil incepand cu anul 2008, in transe anuale, pana la data de 31 decembrie 2013, informeaza NewsIn. imprumutul este necesar firmei romanesti pentru a finata strategia de dezvoltare pe verticala a companiei.

Grupul ungar Gedeon Richter a cumparat in luna decembrie a anului 2006, compania romaneasca de distributie a medicamentelor Dita Group pentru suma de 14,5 milioane de euro, obtinand o cota de piata de 4,5% in Romania, cu acoperire nationala si o retea de aproximativ 60 de farmacii, potrivit Wood Company.

Dita a avut castiguri de 45,6 milioane de euro, din vanzari, in 2005, in vreme ce liderul de piata, compania A&D Medipharm are o cota de piata de 16%, corespunzatoare unor venituri de 208 milioane de euro in 2005.

Motivatia companiei Richter legata de aceasta achizitie este ca, spre deosebire de majoritatea cazurilor din spatiul tarilor economice europene, companiile romanesti de distributie au putere de negociere semnificativa atat cu producatorii, cat si cu farmaciile. Asa s-a intamplat si in cazul cumpararii producatorului roman Sicomed de catre Zentiva, legaturile puternice cu companiile de distributie fiind un motiv serios de achizitie, potrivit Wood.

Veniturile pe 2006 ale companiei Richter pe primele noua luni ale anului 2006 au fost de 20,3 milioane de euro, comparativ cu veniturile Zentiva din aceeasi perioada, care au fost de 61,7 milioane de euro.

Directorul general al companiei Richter, Bogsch a descris afacerea ca "proiect pilot", ceea ce ar putea insemna ca Richter va astepta sa vada care va fi impactul asupra vanzarilor. Richter a cheltuit aproximativ 15 milioane de euro pentru achizitii in Romania.

Richter a semnat si un acord cu compania suedeza Orexo pentru distributia medicamentului Rapinyl in spatiul fost sovietic, Romania si Bulgaria, medicament pe care il distribuie deja in spatiul economic european.

Gedeon Richter si-a inceput activitatea de productie in Romania in 1998, odata cu achizitia fabricii Armedica din Targu - Mures. in septembrie 2003, grupul ungar a fuzionat cu subsidiara sa, formand Gedeon Richter Romania SA. in acelasi timp, compania are o reprezentanta proprie pe piata romaneasca, Richter Gedeon, care administreaza portofoliul de medicamente importate din Ungaria, in special pe segmentul de contraceptive orale.

Conform Cegedim, Gedeon Richter Romania care este subsidiara celui mare mare producator farmaceutic ungar, ocupa locul 13 in topul vanzarilor pe anul 2005 al companiilor farmaceutice, cu o valoare de 94 de milioane de lei noi. Potrivit Cegedim, compania detinea in Romania, inaintea acestei achizitii, o cota de piata de aproximativ 2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri