Consiliul Concurentei analizeaza, in prezent, operatiunea de concentrare economica care se va realiza prin achizitionarea, de catre grupul Japan Tobacco Inc. Japonia, a grupului Gallaher Group Plc..
Ambele grupuri implicate in aceasta concentrare economica detin societati comerciale care produc si distribuie tigarete pe piata romaneasca. Grupul Japan Tobacco Inc. Japonia activeaza prin JT International Manufacturing Romania SA si JT International Romania SRL, iarGallaher Group Plc. Anglia este prezent prin Gallaher Romania SRL si Gallaher Romania Distribution SRL.

Consiliul Concurentei va analiza, in conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice, operatiunea de concentrare economica ce se va realiza pe piata romaneasca a tigaretelor, din punct de vedere al posibilelor efecte anticoncurentiale pe aceasta piata.

Potrivitdispozitiilor Legii concurentei nr. 21/1996, republicata, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute de lege. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10 milioaneeuro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune, care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei apatru milioaneeuro.

Compania de stat Japan Tobacco, al treilea producator de tutun din lume, a anuntat, in decembrie 2006,ca va plati 1,69 euro pe o actiune Gallaher, al cincilea producator mondial de tutun. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 11,15 miliarde euro, aceasta reprezentand cea mai scumpa achizitie realizata de o companie japoneza, potrivit MarketWatch.

Japan Tobacco isi va intari, prin aceasta tranzactie, pozitia pe pietele din Europa de Est si din Rusia si Comunitatea Statelor Independente(CSI), apropiindu-se astfel de Philip Morris Cos. din punct de vedere al numarului de potentiali clienti. Japan Tobacco detine, printre altele, brandurile Mild Seven si Camel, in timp ce Gallaher este cunoscut, in special, pentru marcile Silk Cut si Benson & Hedges.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Asiguratorii vor plati jumatate din amenzile Concurentei pe 2018