Lanțul de cafenele Meron amână cele cinci deschideri programate cu un interval între două și șase luni, deși toate lucrările de amenajare sunt aproape finalizate, urmând să trimită în șomaj tehnic circa 95% din angajați, a declarat, pentru wall-street.ro, Bogdan Ciocian, fondator și CEO Meron.

Meron, companie din industria cafelei de specialitate din România, prognoza o cifră de afaceri de 4 milioane de euro, în 2020, cu 60% mai mult față de 2019, motorul creșterii fiind extinderea de plan național și international.

„Cu siguranță multe industrii sunt foarte afectate. Noi am amânat cele 5 deschideri programate cu un interval între 2 și 6 luni, deși toate lucrările de amenajare sunt aproape finalizate”, a declarat, pentru wall-street.ro, Bogdan Ciocian, fondator & CEO Meron.

Lanțul de cafenele care are, în prezent, 110 angajați, va trimite în șomaj tehnic 95% din salariați, în contextul închiderii cafenelelor pentru o perioadă de timp nedeterminată, ca urmare a deciziilor luate de autoritățile din România pentru limitarea răspândirii infecției cu Coronavirus.

„Șomajul tehnic este o măsură utilă, însă mult mai util ar fi să fie plătit direct de către stat și nu după 30 de zile către companii cum a lăsat premierul să se înțeleagă”, a spus Bogdan Ciocian.

Până acum, Meron a solicitat băncilor suspendarea pe o perioadă de 6 luni a creditelor bancare, a discutat cu proprietarii de spații supendarea pe 3 luni a chiriilor și au luat în calcul amânarea plăților pentru 30 zile, pentru furnizori.

„Este vital pentru companii să primească facilități în această perioadă: amânarea sau scutirea de anumite taxe și impozite, plata parțială sau integrală a șomajului sau a salariilor celor care își continuă activitatea, garantarea unor linii de credit cu dobânzi 0 pentru capitalul de lucru în această perioadă, eliberarea unor bugete pentru ajutoare de stat pentru companii”, a explicat fondatorul lanțului de cafenele Meron.

În 2020, Meron vrea să se extindă pe plan international și să deschidă opt noi locații în țară, în Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Brașov, Bistrița, București și Sibiu, prima din acest an fiind la Târgu Mureș.

Deocamdata suntem în masură să suportăm salariile pentru următoarele 30 de zile. Ce va fi ulterior va depinde mult de deciziile Guvernului sau ale instituțiilor publice, dar și de instituțiile bancare, proprietari de spații și furnizori. Ne așteptăm ca această situație din punct de vedere medical să dureze circa 4-6 luni, iar efectele economice negative să fie văzute în următoarele 12 luni. Dacă băncile vor sista plata ratelor pe o perioadă de cel puțin 6 luni, proprietarii de spații vor lua aceeași decizie, atunci ne vom putea focusa pe a păstra și plăti oamenii în companie. Momentan întâmpinăm situații dificile inclusiv cu unii proprietari de spații (mall-uri, persoane fizice etc.) pentru care această situație nu reprezintă o situație de forță majoră și facturează în continuare chirii pentru lunile următoare chiar dacă locațiile sunt închise. Situații de genul acesta pun și mai mult în dificultate business-ul nostru în perioada următoare. Dacă nu vor fi alocate sume pentru această industrie, circa 600.000 de oameni din întreaga industrie de cafenele și restaurante vor rămâne fără venit după aceste 30 de zile, iar unii chiar mai repede de atât”, a explicat fondatorul Meron.

În prezent, lanțul de coffe shop-uri Meron numără 12 locații, 7 în Cluj-Napoca (Napoca, Platinia, VIVO!, două, Central, Roastery, prăjitoria proprie și Iulius Mall), una în Zalău (Value Centre), una în București (Cișmigiu), una în Satu-Mare (Shopping City), două în Oradea (Lotus Center și Alecsandri). Valoarea unei investiții într-o nouă locație se situează în jurul sumei de 100.000 de euro, ca în cazul Meron Lotus, prima cafenea deschisă în Oradea.

Meron a intrat pe piață în 2015, când un grup de investitori clujeni a decis să investească în cafeua de specialitate. Cu o investiție inițială de 90.000 de euro în prima locație, Meron s-a dezvoltat mai departe prin francizare. În doi ani, afacerea însuma patru coffee shop-uri și se transforma într-un lanț de cafenele, odată cu inaugurarea Meron - Platinia Shopping Center, Cluj-Napoca.

Sursa foto: Meron

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri