Pandemia de COVID-19 are efecte puternice asupra industriei de retail, una dintre cele mai afectate și în care se impun schimbări de la o zi la alta. Cosmin Dan, Consultant Euromonitor International, scrie pentru retail.ro, despre cum criza coronavirus creează și oportunități, precum dezvoltarea accelerată a unor industrii bazate pe noi comportamente de cumpărare și consum.

Articolul face parte din campania #retailAboveCorona prin care retail.ro își propune să scoată la lumină transformările prin care industria de retail trece, dar și soluții, strategii și oportunități pentru jucătorii afectați de epidemia COVID-19.

Pentru majoritatea industriilor criză coronavirus se dovedește o încercare existențială, în urmă căreia multe companii din grupele de risc (turism, restaurante, transport, servicii în general, comerț non-alimentar etc.) ar putea să nu supraviețuiască, cu impact direct asupra angajaților acestora și a partenerilor de business. Dar, la fel ca orice situație excepțională, această criză creează cadrul pentru apariția unor oportunități, precum dezvoltarea accelerată a unor industrii bazate pe noi comportamente de cumpărare și consum.

Poate cel mai bine poziționat în această categorie se află comerțul online cu produse alimentare și de uz casnic. Deși evident nepregătiți pentru potențialul fereastrei de oportunitate deschisă, jucătorii din această industrie încearcă să se adapteze rapid, crescându-și capacitățile, arzând etape, uneori eșuând, dar fiind iertați de clienții înfometați de soluții adaptate contextului actual.

Distanțarea cumpărăturilor favorizează vânzările online de produse de strictă necesitate

Conform datelor companiei de cercetări de piață Euromonitor Internațional, în 2019 comerțul online cu produsele alimentare și de uz casnic a reprezentat în România aproximativ 4% din totalul vânzărilor online, un procent sub valoarea de 7% înregistrată la nivelul Europei de Est. Privind spre vest, penetrarea produsele alimentare și de uz casnic în total vânzări online a fost de 11% în 2019, cu țări că Franța, Portugalia sau Spania nu foarte departe de a atinge pragul de 20%.

Citește mai multe pe retail.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri