În plină pandemie de coronavirus, singura fabrică din România care producea ventilatoare pulmonare, esențiale pentru supraviețuirea bolnavilor aflați în stare gravă din cauza noului virus, se închide, după o sută de ani de activitate, din lipsă de comenzi.

Înființată în anul 1920, când gripa spaniolă făcea ultimele victime în România Mare, ajunsă la 2.000 de angajați în timpul regimului comunist, privatizată în anul 2000 pentru o sumă derizorie, către un fost membru al conducerii comuniste de până în 1989, lăsată fără mare parte din active, relansată în 2004-2005, când avea statut de furnizor agreat NATO și primea comenzi de la Armată, Întreprinderea de Tehnică Medicală din cartierul bucureștean Berceni, la care mai lucrau doar 11 angajați, se închide chiar în perioada în care ventilatoarele mecanice sunt atât de necesare, potrivit G4Media.

După câțiva ani de venituri uriașe, creșterea întreprinderii s-a oprit brusc și a intrat într-un picaj liber. De la profituri de milioane de lei s-a trecut, după 2011, la pierderi de milioane.

Fără retehnologizare, fabrica a avut din ce în ce mai puține contracte. A început să renunțe la o parte din angajați și la producția anumitor tipuri de echipamente. Ultimele ventilatoare pulmonare fabricate de Întreprinderea de Tehnică Medcală din Berceni au fost în anul 2012. În 2018, fabrica ajunsese să primească comenzi de genul – o garnitură de 100 de euro pentru un aparat al Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, județul Neamț.

Anul 2020 și izbucnirea pandemiei de COVID-19 a găsit Întreprinderea de Tehnică Medicală cu 11 angajați și o producție aproape inexistentă. Chiar dacă statul român ar vrea să repornească activitatea în criza globală de echipamentele medicale pe care o traversăm, nu o mai poate face.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri