Atentia acordata prevenirii bolilor, noile strategii de amenajare a spatiilor din farmacii si lansarea unor produse menite sa fidelizeze vor face ca piata farmaceutica sa ajunga in acest an la 1,6 miliarde euro, pentru urmatorii doi ani estimandu-se o crestere a pietei intre 10 si 15%, dupa cum ne-au declarat principalii jucatori de pe segmentul de retail farmaceutic din Romania.
Anul acesta, investitiile vizeaza atat lanturile de farmacii din orasele mari ale tarii cat si deschiderea de farmacii in zonele rurale. Mai mult decat atat, pe o piata concurentiala, brandurile vor fi sustinute cu investitii serioase. Acesta este si motivul pentru care lantul de farmacii Dona, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 28,5 milioane euro, va investi anul acesta 4 milioane de euro pentru deschiderea de noi farmacii in Bucuresti si in provincie, dar si in infrastructura, consolidararea brandului pe piata de profil, diversificarea programelor si serviciilor oferite pacientilor.

Cu un numar anual de 6,5 milioane de pacienti, "lantul de farmacii Dona si-a propus sa-si creasca cifra de afaceri la 41 milioane de euro anul acesta, cu o rata a profitului de aproximativ 1,5%, a declarat pentru Wall-Street, Georgeta Ionica, sef al biroului de promovare si comunicare a farmaciilor Dona.

A&D Pharma Holdings, cel mai mare si mai dinamic grup farmaceutic care opereaza in Romania, cu peste 2685 de angajati la nivelul intregii tari, detine Mediplus, lider pe piata de distributie farma si retail-ului produselor farmaceutice din Romania, Sensiblu. Astfel, compania se asteapta sa raporteze pentru anul 2006 o crestere anuala de 33% a cifrei de afaceri consolidata neauditata pana la 329 milioane de euro, urmare a continuarii cresterii cotei de piata. Farmaciile pun in lant 1,6 miliarde euro
Discount-urile fac diferenta

Lanturile de farmacii incearca cu orice pret sa-si diversifice ofertele, sa se adapteze nevoilor clientului, sa-i ofere atat remedii cat si informatii. Acesta este motivul pentru care majoritatea companiilor farmaceutice si-au lansat carduri de fidelitate cu discount-uri considerabile, publicatii de profil oferite in regim gratuit, newslettere sau discount-uri stabilite pentru diverse produse. De la medicamente, suplimenti nutritivi si pana la produse dermato-cosmetice, cosmetice, produse de igiena si ingrijrea corporala, aparatura medicala uzuala, toate acestea, fac parte din portofoliul fiecarei companii farmaceutice.

Pentru a sprijini pregatirea profesionala a personalului farmaceutic, A&D Pharma a inceput anul trecut un program integrat de pregatire profesionala numit Excelenta profesionala Sensiblu. Asa ca studentii de la farmacie au acces la 'Centrul de Pregatire Sensiblu' si 'Bursele Sociale Sensiblu', farmacistii se pot instrui la 'Academia Sensiblu', iar angajatii lantului de farmacii Sensiblu au un program exclusivist, 'Best of Sensiblu'.

Mediul rural va creste cifrele de afaceri

Farmaciile pun in lant 1,6 miliarde euro
Sensiblu este lider de piata, avand 190 farmacii cu un numar semnificativ de clienti. Numarul de clienti este calculat avand ca punct de referinta numarul de bonuri sau tranzactii, iar pentru 2006 am inregistrat aproximativ 12.000.000 de tranzactii. Ceea ce va putem spune este ca un procent de 65% dintre cumparaturi s-au tranzactionat pe cardul de fidelitate Sensiblu, a completat directorul executiv al A&D Pharma.

Strategii puternice pentru branduri pe masura

Dupa un rebranding semnificativ, grupul Centrofarm, care are in portofoliu 33 de farmacii, planuieste sa se extinda, insa fara sa urmeze un plan agresiv. Nu va fi deloc simplu. Daca vorbim de concurenta vorbim in primul rand de lanturile mari de farmacii, de farmaciile particulare, care sunt o concurenta puternica in momentul in care primesc avantaje necompetitionale, respectiv bugete mai mari de la Casa de Asigurari, precizeaza Dorin Catana.

Farmaciile pun in lant 1,6 miliarde euro
Pentru o mai buna vizibilitate, companiile farmaceutice isi dezvolta afacerile in centrele comerciale. Situatia are insa si dezavantaje. Numarul crescut de clienti nu poate neaparat compensa costurile ridicate ale amnajarilor sau chiriilor. Pentru o farmacie amplasata stradal, cheltuielile inregistrate pentru spatiile inchiriate se ridica la aproximativ 50.000 euro, aceasta suma variind foarte putin de la o farmacie la alta, explica Georgeta Ionica, in timp ce Dorin Catana, care manageriaza sapte farmacii deschise in centre comerciale, precizeaza ca investitia intr-o farmacie aflata aici este mai mare.

Am investit cateva mii de euro numai in instalatia de incalzire, urmand si cheltuieli pentru chirie, care este substantiala, cheltuielile comune, de marketing. Pentru ca exista avantajul fluxului de clienti, proprietarii stiu sa-si negocieze foarte bine sumele acestea, a spus el.

Brandurile farmaceutice devin din ce in ce mai vizibile, insa au nevoie de un suport puternic, cu ajutorul caruia si-ar putea creste eficient cifrele de afaceri. Acest suport ar fi Legea Farmaciei, asteptata mai ales pentru ca vor fi schimbari care sa creasca competitia pe piata. Sustinem introducerea analizelor medicale generale in farmacii, cum ar fi masurarea colesterolului, a tensiunii sau a glicemiei. De asemenea ne asteptam ca si medicamentele de uz vetereniar sa poata fi vandute in farmacii, o schimbare care ar putea propulsa farmaciile din mediul rural, conchide Dragos Dinu.

In Romania principalele retele farmaceutice sunt Sensiblu, Help Net, Centrofarm, Dona, Catena si City Pharma.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri