Procentajul cetăţenilor care lucrau în 2017 în companii de mărime medie din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene era de 16,9%, cel mai ridicat nivel fiind în Luxemburg (25%), Lituania (23%), Estonia şi Letonia (ambele cu 22%), Bulgaria (21,2%) şi România (20,5%), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres.

De asemenea, procentajul celor care lucrau în mici întreprinderi era de 50% în 2017, cel mai ridicat nivel fiind în Portugalia (61%), Spania (58%), Letonia şi Estonia (ambele cu 57%) şi Slovacia (56%). În România, procentajul este de 44,4%.

Întreprinderile mici şi mijlocii cu mai puţin de 250 de angajaţi sunt văzute ca pilon al economiei europene, furnizând locuri de muncă şi oportunităţi de creştere. Totuşi, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), ele ar putea fi cele mai afectate de încetinirea activităţii economice.

În 2017, cele mai multe companii (98,9%) din sectorul întreprinderilor nefinanciare din UE aveau mai puţin de 49 de angajaţi (firme mici), urmate de companiile medii (cu 50-249 de angajaţi), reprezentând 0,9% din totalul întreprinderilor. În contrast, doar 0,2% din totalul întreprinderilor aveau 250 de angajaţi sau mai mulţi, fiind clasificate în categoria marilor companii.

În 2017, existau 22,2 milioane de IMM-uri în sectorul întreprinderilor nefinanciare din UE, contribuind la peste jumătate (56%) din valoarea adăugată totală (3,5 miliarde de euro).

De asemenea, în 2017, în IMM-uri lucrau 83,9 milioane de persoane, reprezentând 67% din totalul angajaţilor. Peste jumătate lucrau în trei domenii de activitate: comerţul distributiv (20,7 milioane de persoane), industrie (15,8 milioane de persoane) şi construcţii (10,2 milioane de persoane).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri