Industria HoReCa este una dintre cele mai afectate industrii de restricțiile impuse de starea de urgență, urmate de cele date de starea de alertă. Chiar dacă redeschiderea începe să prindă contur, treptat, industria HoReCa are mult de recuperat pentru a reveni la volumul de dinainte de criză. ”Noi plăteam salariile din încasările din weekend-uri, iar acum nu mai putem face asta”, a declarat Simona Pope, chef cofetar și decorator Cofetăria Alice, în cadrul unui webinar realizat de HoReCa Insight.

Cu 220 de angajați, Cofetăria Alice a fost închisă pe durata stării de urgență, excepție făcând trei zile de dinaintea sărbătorilor pascale, când cofetăria a livrat cozonaci și pască.

”Am închis pentru că nu aveam datorii, vânzările ne scăzuseră cu 20%, nu se justifica să ținem deschis”, a declarat Simona Pope, în cadrul webinarului.

Cofetăria Alice este deschisă de pe 7 mai, aceste prime săptămâni fiind de adaptare. Cofetăria funcționează cu aproximativ 40 de angajați, restul fiind încă în șomaj tehnic. Vânzătorii din cofetării poartă mănuși și mască, iar în fiecare locație pot intra maximum patru clienți, menținând distanța socială de 2 metri.

Citește și: Sandy Impex investește 12 milioane de euro într-o nouă fabrică de pâine în Oradea

Am deschis trei zile de Paște, pentru delivery. Am avut aproximativ 300 de livrări pe zi. Înainte de pandemie, aveam în jur de 40 de livrări pe zi.

Ce a schimbat pandemia în mersul afacerii

Vom răzbi, dar cu altă strategie!

Interdicția asupra evenimentelor majore precum nunți, botezuri sau cununii, a impactat activitatea lanțurilor de cofetării. Torturile de nuntă sau candy-barurile nu mai sunt solicitate, astfel industria cofetăriilor se bazează pe zile de naștere cu torturi mai mici și combinații restrânse de prăjituri.

Trăiam din evenimente, care acum nu mai sunt.

Simona Pope recunoaște că pandemia a schimbat viziunea în ceea ce privește business-ul. Pe lângă programul redus al angajaților, pe care intenționează să îl implementeze, Simona a decis să renunțe la câteva dintre sortimentele de prăjituri.

”Vom renunța la prăjituri pentru care aveam puțini doritori (vreo 3, spre exemplu). Mi-am dat seama că nu ne avantajează acest lucru, mai ales dacă manopera e dificilă. Vom păstra 25 de feluri de torturi din 50. Clienții preferă torturile noastre clasice”, a explicat Simona Pope, în cadrul webinarului.

Te-ar putea interesa și: Bakeronline.ro, platforma care oferă ocazia afacerilor mici și mijlocii din industria de panificație, cofetărie și ciocolaterie să treacă GRATUIT în online

Cum s-a schimbat relația cu furnizorii

Pandemia a afectat nu doar industria HoReCa, ci și bussines-urile conexe. Spre exemplu, în cazul de față, dacă o cofetărie se închide, furnizorul de făină înregistrează pierderi.

Simona Pope recunoaște că, înainte ca vreun sprijin guvernamental să apară, primul său gând a fost ca relația cu furnizorii să rămână intactă. În plus, aceasta a menționat că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a nu avea datorii față de aceștia.

”Nu ne-am făcut planurile în funcție de deciziile statului. Ne-am descurcat singuri. Cât despre furnizori, am menținut comunicarea cu aceștia. S-au bucurat că am deschis de Paște. Le-am spus că vom avea o colaborare din aproape în aproape, nu vom mai comanda în cantități mari”, a mai menționat Simona Pope.

Nu în ultimul rând, aceasta a ținut să atragă atenția asupra oportunităților aduse de criza COVID-19.

Poate cofetăria are nevoie de o nouă direcție. Ne era teamă de asta până acum, dar în prezent suntem nevoiți să o facem”, a conchis Simona Pope, în cadrul webinarului realizat de HoReCa Insight.

Brandul Alice s-a înființat în anul 1994, prin fabricarea unor produse de patiserie. În anul 1997, activitatea s-a extins prin fabricarea și comercializarea produselor de cofetărie. Începând din 2003, a fost dezvoltată și o linie pentru fabricarea înghețatei.

În prezent, Cofetăria Alice dispune de 3 laboratoare proprii, de cofetărie, patiserie şi înghețată, precum și de un punct de desfacere, situate în Şos. Mihai Bravu, nr. 123-135, sector 2, în zona Piața Iancului, București.

Simona Pope a studiat Culinary Arts/Baking and Pastry la l’Ecole Nationale Supérieure de la Pâtisserie din Lyon, Franţa. În 2014, la Cupa Mondială de Gastronomie din Luxemburg, Simona a câştigat o medalie de argint şi una de bronz, pentru România, cu lucrările făcute din pastă de zahăr.

Sursa foto: Facebook/ Cofetăria Alice

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri