Petromidia a rafinat, anul trecut, 3,7 milioane tone petrol, cea mai mare cantitate pe care a prelucrat-o vreodata, Rompetrol Rafinare contribuind astfel cu 30% la cifra de afaceri a grupului
Patriciu a mai spus ca aproape 35% din cifra de afaceri a Grupului Rompetrol, inregistrata in 2006, a fost acoperita de Dyneff. "Anul 2006 a fost un an foarte greu, pentru ca, in general, contextul de piata s-a schimbat, iar marjele de rafinare au scazut", a afimat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, pentru The Money Channel. Acesta a mai aratat ca, anul trecut, preturile la utilitati au crescut foarte mult si ca s-a schimbat raportul leu-dolar, fapt care a dezavantajat compania sa. Potrivit lui Patriciu, 80% din cheltuieli reprezinta costuri materia prima, iar aceasta se vinde in dolari.

"Pretul petrolului nu ne afecteaza. Ce ne afecteaza sunt momentele de scadere a marjelor, iar marjele au scazut foarte putin", a explicat reprezentantul Rompetrol, potrivit NewsIn.

Desi nu a dorit sa furnizeze informatii despre rezultatele financiare ale Rompetrol pe anul trecut, cu o zi inainte de momentul prezentarii oficiale, Dinu Patriciu a spus ca "investitorii nu trebuie sa se astepte la surprize". El a mai aratat ca, in opinia sa, actiunea Rompetrol este afectata de "incarcaturi judiciare" si ca "se va aseza acolo unde ii este locul" cand se va termina procesul.

Grupul Rompetrol a inregistrat dupa primele noua luni ale lui 2006 o pierdere neta de 3 milioane de dolari, la o cifra de afaceri consolidata de 4,28 miliarde de dolari, mai mult decat dublul celei din perioada similara a anului trecut. Dupa cel de-al treilea semestru, profitul operational consolidat (EBITDA) a atins 125 de milioane dolari.

In perioada iulie-septembrie, EBITDA consolidat al Grupului Rompetrol a inregistrat o crestere de 16% comparativ cu trimestrul trei al anului trecut, ajungand la 64 milioane dolari, ca urmare a achizitiei companiei Dyneff. Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului in Romania, a inregistrat dupa primele trei trimestre ale lui 2006, o pierdere neta de aproape sase miloane de dolari, la o cifra de afaceri consolidata de aproape doua miliarde dolari, cu 15% mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Profitul operational al companiei cotate pe Bursa de Valori Bucuresti a fost de 95 milioane de dolari, nivel redus fata de cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, cand conditiile de piata au fost mult mai bune si profitul operational s-a cifrat la 151 milioane de dolari.

Toate datele financiare prezentate de Grupul Rompetrol sunt calculate in conformitate cu standardele internationale de contabilitate.

Vanzarile de carburanti contrafacuti acopera 12% din piata romaneasca

In Romania, 12% din produsele petroliere care se vand pe piata sunt contrafacute, a mai spus presedintele Rompetrol. "In 2003, 40% din produsele care erau pe piata erau produse contrafacute. Acum, exista inca in proportie de 12% o piata neagra in Romania", a explicat Patriciu. El a aratat ca, pe piata, se comercializeaza predilect asa-numita "pseudo-motorina".

In opinia reprezentantului Rompetrol, marcarea cu izotopi radioactivi a produselor petroliere originale este singura modalitate de combatere a contrafacerii in acest sector. "Aceasta modalitate exista si in lume si a fost propusa si autoritatilor romane, pentru ca ea chiar ar functiona si nu este nociva", a subliniat Dinu Patriciu.

Instabilitatea politica a alungat investitii straine masive

Cat despre investitiile in Romania, Patriciu a precizat ca tara noastra a pierdut in ultimii doi ani investitii straine directe in valoare de 10-20 miliarde dolari din cauza perceptiei riscului instabilitatii politice. In plus, investitorii straini se orienteaza catre tari in care fiscalitatea nu este impovaratoare.

Potrivit estimarilor Romania a atras anul trecut 8,6 miliarde dolari, suma care reprezinta 12,8% din investitiile straine directe din ceea ce analistii numesc Europa emergenta, care include foste state comuniste care au aderat la Uniunea Europeana. Chiar in conditiile in care investitiile straine directe ar putea fi mai mici in acest an fata de 2006, ponderea in economie a acestora este superioara mediei tarilor din aceeasi categorie de risc, BBB, spune agentia de evaluare a riscurilor financiare Standard&Poor's.

"Investitiile straine directe (ISD) din Romania vor scadea in 2007, pana la 6,45 miliarde dolari, in conditiile in care rezultatele preliminare pentru 2006 arata un volum al investitiilor straine directe din Romania de 8,6 miliarde dolari. Ponderea in PIB a investitiilor straine directe din Romania va fi, in 2007, de 4,7% la anul, peste media de 3,2% afisata de tarile BBB", spune Standard&Poor's.

Datele afisate de Institute of International Finance arata ca investitiile staine directe in tarile din Europa Emergenta sunt estimate la 67 miliarde dolari in anul trecut si ar putea creste la 70 de miliarde de dolari in 2007. Investitiile straine directe in Romania au crescut in 2006 cu 34,1%, pana la 8.6 miliarde dolari, ritm egal cu media inregistrata la nivel global, de 34,3%, arata datele preliminare publicate de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).

Rompetrol va vinde pana la 24% din actiuni

Rompetrol va vinde, pana la sfarsitul lunii martie, intre 10 si 24% din actiuni prin intermediul unei banci de investitii, a mai spus Dinu Patriciu. Acesta a aratat ca banii proveniti din acaesta tranzactie vor fi folositi pentru investitii si pentru dezvoltarea in exterior a grupului.Patriciu a spus ca nu poate dezvalui numele celor interesati de aceasta achizitie, dar ca pana la finele primului trimestru, tranzactia se va finaliza.

De asemenea, presedintele Grupului Rompetrol a afirmat ca Rompetrol pregateste listarea unui pachet de actiuni pe Bursa din Londra, la orizontul anilor 2008-2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri