Alro vrea sa construiasca o centrala termoelectrica cu o capacitate de productie de 1000 MW, investitia fiind evaluata la circa un miliard de dolari, au declarat oficiali ai companiei.

"In procesul de integrare pe verticala, compania evalueaza construirea propriei centrale electrice. Centrala ne va permite sa ramanem competitivi si sa ne crestem gradul de independenta energetica", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina, Christian Wuest, citat de NewsIn.

El a mai explicat ca in acest fel Alro va avea o predictibilitate a costurilor cu energia electrica si va putea sa fie competitiva si in conditiile unei eventuale scaderi a cotatiei aluminiului pe piata internationala.

Electricitatea produsa de termocentrala va fi utilizata de unitatile din cadrul grupului pentru productie de aluminiu si de bunuri cu valoare adaugata mare. Potrivit reprezentantilor Alro, in ultimii zece ani costurile cu achizitionarea energiei electrice au crescut cu peste 135%. Potrivit acestora compania cumpara electricitate de pe bursa de energie la un pret de peste 60 de dolari pe MWh, "dublu comparativ cu preturile uzuale de care beneficiaza competitorii sai din Uniunea Europeana".

Compania ALRO Slatina a inregistrat in 2006 un profit net preliminat de circa 134,7 milioane dolari, de peste trei ori mai mare decat in 2005, in principal ca urmare a dublarii pretului tonei de aluminiu, a informat joi compania.

Cifra de afaceri a companiei a fost in 2006 de aproximativ 782 milioane dolari, dupa ce in 2005 aceasta a fost de circa 550 de milioane de dolari. Rezultatele financiare deosebite ale companiei sunt explicate de oficialii acesteia prin conjunctura extrem de favorabila inregistrata pe piata internationala a aluminiului, unde daca in 2005 tona era cotata la 1.400-1.600 de dolari, anul trecut aceasta a depasit 3.000 de dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Cum isi aleg romanii centrala termica? Cel mai nebanuit criteriu