Actionarii E.ON Moldova au decis ca separarea procesului de furnizare de cel de distributie a energiei electrice sa se realizeze prin infiintarea unei noi societati, desprinsa din compania-mama, care va prelua sarcinile de furnizare, informeaza NewsIn.

Actionarii E.ON Moldova au decis separarea activitatii de distributie si furnizare a energiei electrice, odata cu transferul activitatii de furnizare a energiei electrice catre o societate infiintata ca urmare a divizarii partiale, numita E.ON Moldova Furnizare. Acesteia ii vor reveni, dupa divizarea partiala, activele si pasivele aferente activitatii de furnizare.

Noua societate comerciala va avea ca activitate principala vanzarea si furnizarea de electricitate catre clientii captivi si consumatorii eligibili, precum si comercializarea energiei electrice, activitate care include achizitia si generarea energiei.

Ca urmare a acestui operatiuni, activitatea de distributie a energiei electrica va ramane in cadrul E.ON Moldova. Actionarii CEZ Romania au decis, la finele anului trecut, acelasi mod de separare a activitatilor de distributie si furnizare, respectiv prin infiintarea unei noi societati care sa primeasca activele si pasivele aferente activitatii de furnizare a energiei electrice.

Articolul 15 din Directiva UE 54/2003 impune separarea activitatilor de distributie si furnizare a energiei electrice din cadrul operatorilor din sistem. In Romania, companiile care furnizeaza si distribuie electricitate sunt obligate ca, pana la 1 iulie 2007, sa-si separe cele doua activitati prin infiintarea a doua companii distincte.