Sindicalistii de pe platforma siderurgica Arcelor Mittal Galati au intrat de luni, de la ora 9.00, in greva japoneza, ei incepand sa imparta cele 3.000 de banderole albe in toate uzinele si sectiile combinatului. De vineri, cand au anuntat greva japoneza, liderii sindicali au reusit sa faca doar 3.000 de banderole, astfel ca restul de pana la 15.000 de salariati ai combinatului galatean s-au coalizat protestului fara a purta semnul distinctiv.

“3.000 de banderole nu sunt suficiente, dar am zis ca e mai bine sa dam cate putine in fiecare uzina si sectie, astfel incat sa se stie ca intreg combinatul respinge oferta salariala prezentata de patronat”, a declarat potrivit NewsIn, secretarul general al filialei de la Galati a federatiei sindicale FSS-Metarom, Dan Onica.

Liderii sindicali recurg si la alte forme de protest. Luni, de la ora 13:00, in intervalul in care are loc schimbul de tura, ei vor fi prezenti la poarta principala a combinatului pentru a imparti muncitorilor fluturasi in care sunt prezentate motivele care au condus la declansarea conflictului de munca. “in fluturasi se precizeaza ca perioada legala de negociere a contractului colectiv de munca, de 60 de zile, a expirat fara a se ajunge la un acord cu patronatul, mai ales la capitolul cresteri salariale. Aici sunt trecute exact revendicarile noastre, care au fost respinse de administratie, precum si oferta saraca a patronatului”, a mai spus Dan Onica.

Potrivit aceleiasi surse, atat greva japoneza, cat si adunarile ad-hoc de la poarta combinatului vor inceta, provizoriu, miercuri, cand este programata discutia dintre administratia combinatului si liderii sindicali, mediata de oficialii Directiei Judetene de Munca. in functie de rezultatele intalnirii, sindicalistii vor decide daca reiau protestele sau declanseaza greva generala.

Organizatiile sindicale de pe platforma siderurgica Arcelor Mittal Galati au declansat conflictul de munca la inceputul saptamanii trecute, dupa doua luni de negocieri, timp in care nu au ajuns la un acord cu patronatul asupra cresterilor salariale aplicate in acest an. Sindicalistii cer o majorare de 42%, in timp ce administratia refuza sa ofere mai mult de 7%, fapt care a trezit revolta reprezentantilor muncitorilor. Lucrurile stau la fel si in cazul procentului de majorare a primelor si bonificatiilor. Un alt deziderat al sindicalistilor se refera la valabilitatea contractului colectiv de munca al unitatii.

Reprezentantii muncitorilor vor ca documentul sa fie negociat anual, in timp ce patronatul prefera metoda practicata de la privatizare si pana acum, si anume ca valabilitatea actului sa fie de patru ani, iar o data pe an sa fie negociate doar clauzele privind drepturile salariale. in total, peste 50 de articole din noul contract colectiv de munca au ramas in divergenta. La cateva zile de la declansarea conflictului, organizatiile sindicale din combinat (FSS-Metarom, Uniunea Sindicatelor Independente Forum si Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere – Cai Ferate Uzinale – Divizia Linii si sindicatul Solidaritatea) au solicitat Directiei Judetene de Munca sa medieze un dialog cu patronatul Arcelor Mittal Galati.

In prezent, salariul minim incasat de un muncitor necalificat de pe platforma siderurgica este de 436 de lei, iar cel acordat unui muncitor calificat este de 554 de lei. Combinatul Arcelor Mittal Galati are in jur de 15.000 de salariati. Pe langa unitatea siderurgica de la Galati, compania Arcelor Mittal mai detine in Romania combinatele de la Iasi, Roman si Hunedoara, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Greva nationala in transportul italian: aviz turistilor romani!