OMV Petrom, principala companie petrolieră românească, a obţinut în prima jumătate a acestui an un profit net de 867 milioane de lei, în scădere cu 56% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului semestrial

Veniturile din vânzări au fost de 10,069 miliarde de lei, în scădere cu 11%, scrie Agerpres.

Declinul vânzărilor vine ca urmare a evoluţiei negative a preţurilor din piaţă şi a volumelor mai mici de vânzări de produse petroliere, explică reprezentanţii companiei.

Rezultatul din exploatare a scăzut la 972 milioane de lei, cu 57% mai mic comparativ cu intervalul similar al anului trecut, în principal din cauza mediului de piaţă nefavorabil, a preţurilor mai mici şi a crizei generate de COVID-19, având un impact negativ asupra performanţei grupului.

"Izbucnirea globală a pandemiei COVID - 19 continuă să aibă un impact major asupra evoluţiei economiei globale. În timp ce preţurile la ţiţei au crescut uşor în timpul celui de-al doilea trimestru că urmare a reducerii ofertei, ele rămân în continuare semnificativ volatile. Creşterile recente ale cazurilor COVID - 19 din întreaga lume ar putea duce la întârzierea redresării aşteptate a cererii, ca urmare a reacţiei guvernelor şi cetăţenilor. Astfel, consecinţele pandemiei COVID - 19, amploarea şi durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate într-un mod credibil la acest moment. Totuşi, OMV Petrom monitorizează îndeaproape evoluţiile şi evaluează în mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie şi a lichidităţii Grupului", se mai arată în raport.

OMV Petrom răspunde situaţiei cu măsuri specifice in vederea menţinerii stabilităţii economice a Grupului şi asigurării furnizării de energie. Sănătatea şi bunăstarea fiecărui angajat este prioritatea numărul unu. În acelaşi timp, OMV Petrom implementează măsuri specifice de protejare a sănătăţii financiare a Grupului, respectiv reducerea investiţiilor şi tăierea costuri lor

Investiţiile au însumat 1,569 miliarde de lei primele şase luni ale anului, cu 8% mai mici faţă de perioada similară a anului trecut, în principal direcţionate către sectorul Upstream (explorare şi producţie), în valoare de 1,142 miliarde de lei.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom, statul român - prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - deţine 20,639%, Fondul Proprietatea 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi pe Bursa de Valori Londra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri