Alro Slatina respinge orice fel de acuzatii legate de comisioanele pe care le-ar fi platit autoritatilor ca sa primeasca energie ieftina, catalogandu-le \"pure speculatii\", dupa cum a declarat presedintele Consiliului de Administratie al companiei, Christian Wuest.
"Scrisorile care explicau situatia Alro au fost singurii pasi pe care compania i-a intreprins in relatia cu autoritatile... Respingem cu fermitate orice fel de acuzatii privind orice fel de comisioane platite catre autoritati", a spus presedintele Consiliului de Administratie (CA) al producatorului de aluminiu, citat de un comunicat al Alro. Potrivit documentului in cauza, "orice acuzatii de coruptie la adresa companiei ALRO sunt simple speculatii pe care reprezentantii ALRO le resping cu tarie", mai spune Christian Wuest in comunicat.

Compania informeaza ca a trimis mai mult de 15 scrisori in ultimii doi ani catre Ministerul Economiei si Comertului, catre primul ministru, catre Consiliul Concurentei, catre Presedintie si catre alte autoritati guvernamentale, in care explica nevoia de a avea contracte de furnizare a energiei electrice pe termen lung si in care propunea modele de investitii ce ar permite Alro sa aiba acces in mod constant la energie electrica. "Toate aceste scrisori au ramas fara raspuns. Scrisorile au reprezentat singura actiune realizata de catre ALRO referitoare la furnizarea de energie electrica", mentioneaza comunicatul producatorului de aluminiu.

Potrivit acestui comunicat, Alro Slatina a achizitionat, in septembrie 2005, contractul cu Hidroelectrica de la Energy Holding, in conditii comerciale si amiabile, in urma unor negocieri directe. "Conform contractului, deja valabil pana in 2013, Alro a preluat obligatiile existente intre Energy Holding si Hidroelectrica, fara sa mai negocieze alte clauze in avantajul sau", mai arata comunicatul companiei. Conform acestuia, contractul cu Hidroelectrica acopera aproximativ 75% din consumul de energie electrica al companiei.

Reprezentantii Alro mai arata ca s-au adresat in repetate randuri autoritatilor, cerand examinarea propunerii de segmentare a marilor consumatori de energie in functie de profilul de consum, propunand solutii care sunt in vigoare in alte state din Uniunea Europeana, insa toate aceste demersuri au ramas fara nici un fel de rezultat. Dat fiind faptul ca demersurile noastre nu au primit nici un fel de raspuns de la autoritati, compania a decis sa-si construiasca propria centrala termoelectrica, printr-o investitie estimata la un miliard de dolari, a adaugat presedintele CA al Alro, citat de acelasi comunicat.

Fostul ministru al economiei, Codrut Seres, a declarat, la Realitatea TV, ca are informatii potrivit carora Alro ar fi intervenit pe langa cineva de la Administratia Prezidentiala cu patru milioane de dolari sau de euro pentru a-i mijloci accesul la contracte ieftine de energie, informeaza NewsIn.

"Eu m-as fi asteptat ca acele servicii (serviciile secrete, n.red.) sa-i transmita cel putin domnului presedinte si alte lucruri care se vorbesc in piata de energie cum ca cei de la Alro au sustinut sau au motivat pe cineva de pe la Administratia Prezidentiala ca sa le mijloceasca toate aceste interventii, iar suma despre care se vorbeste in piata de energie ar fi de vreo patru milioane de dolari sau de euro. M-as fi asteptat ca serviciile sa informeze si asupra acestui lucru", a spus fostul ministru al economiei.

Seres a facut aceste declaratii la putin timp dupa ce seful statului, Traian Basescu, afirmase ca reprezentantii Alro s-au plans ca in fiecare an trebuie sa se duca cu "valiza de bani" la ministrul Industriilor (ministrul economiei si comertului, n.red.) pentru a obtine electricitate la preturi avantajoase.

Liderul PLD, Theodor Stolojan, afirma, prin intermediul unui comunicat de presa remis miercuri NewsIn, ca insinuarile lansate la adresa unor persoane din administratia prezindentiala sunt doar speculatii, iar Codrut Seres a ajuns sa faca jocul mafiilor din piata energiei.Insinuarile lansate in dezbaterile televizate referitoare la persoane din Administratia Prezidentiala sunt speculatii pure. Regret ca domnul Codrut Seres, cu voie sau fara voie, a ajuns sa faca jocul mafiilor din piata energiei electrice si sa intoxice, astfel, opinia publica, sunt singurele precizari facute de catre Theodor Stolojan.

Reactia lui Stolojan vine in urma declaratiilor fostului ministru al economiei, Codrut Seres, care a precizat ca pe piata exista zvonuri ca patru milioane de euro ar fi fost trimisi de catre Alro spre consilierii de la Controceni.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la TVR1, ca premierul Tariceanu stie despre presiunile la care sunt supuse companiile din energie, de mafia din sistemul energetic si l-a acuzat pe seful executivului ca nu face nimic pentru stoparea acestui fenomen. "Nu o sa trec peste indatoririle mele. Nu o sa las agentii economici la cheremul mafiei din energie, mafie despre care stiti si nu faceti nimic", a declarat Basescu, intr-o interventie telefonica la emisiunea "intre bine si rau", de la TVR1, la care era invitat premierul Tariceanu. Premierul Tariceanu a declarat, la emisiunea de la postul public de televiziune, ca presedintele Basescu si-a depasit atributiile cand a decis sa adreseze ministrului economiei o recomandare referitoare la compania Alro.

"Biletul trimis de presedintele la minister este o iesire din cadrul institutional. Ar fi trebuit sa semnaleze acele probleme la Guvern", a spus Tariceanu. Imediat dupa aceasta afirmatie a premierului, presedintele a intervenit in emisiune, prin telefon, spunand ca premierul confunda situatiile celor doua biletele, respectiv biletul trimis de Tariceanu catre Basescu pentru firma Petromidia si cel trimis de Basescu catre ministrul Seres pentru firma Alro.

"Domnule prim-ministru, scuzati-ma, dar va rog sa nu mai mintiti. Am pus rezolutia pe memoriul de la Alro, companie care spune ca are contract pe 10 ani pentru 75% din energie si la fiecare an trebuie sa mearga cu valiza de bani la Ministerul Economiei pentru a obtine cele 25% pentru a nu opri productia, si am spus sa se tina cont de interesul Guvernului si daca se poate de interesul national", a spus Basescu. Basescu a afirmat ca Alro era impiedicata sa obtina prelungirea de contracte de companii precum Energy Holding si VA-TECH, companii cu care Tariceanu ar fi interferat pe vremea cand era ministrul economiei in guvernarea CDR.

Seful statului a afirmat ca Tariceanu stia de informarile legate de valizele de bani duse la Ministerul Economiei. in replica, premierul Tariceanu a declarat ca Basescu este cel care minte si daca stia despre aceste situatii din sectorul energetic ar fi trebuit sa informeze procuratura.Tariceanu a afirmat ca ministrul Codrut Seres "si-a vazut de atributii" si ca, pe baza informatiilor pe care le-a primit, nu-l poate considera vinovat.

Tariceanu a afirmat ca in cazul Alro s-au facut interventii din partea fostului consilier prezidential, Theodor Stolojan, si presiuni la Hidroelectrica. Apoi, fostul ministru al economiei, Codrut Seres, a afirmat, la Antena 3 si la Realitatea, a acuzat ca valizele mentionate de seful statului ca plecand spre Ministerul Economiei ar fi mers, de fapt, spre Palatul Cotroceni. Seres a precizat ca nu are dovezi in acest sens, ci invoca surse din piata energiei, mentionand ca Theodor Stolojan ar fi unul dintre beneficiarii mitei.

Cu cateva zile inainte, Mircea Geoana a declarat, la ProTv, ca in cazul infiintarii unei comisii de ancheta impotriva presedintelui Basescu vor fi chemati la audieri si Traian Basescu, si Theodor Stolojan, si directorul Hidroelectrica pentru a demonstra interventiile acestora in favoarea Alro, pentru ca, in final, "poporul sa vada cine este primul corupt al tarii".

Contractul de livrare energie catre Alro a incetat cu acordul partilor

Contractul de livrare a energiei electrice de la Energy Holding catre producatorul de aluminiu Alro Slatina a incetat, cu acordul partilor, la 1 octombrie 2005, potrivit datelor furnizate, miercuri, agentiei NewsIn, de catre conducerea Energy Holding.

"Energy Holding a decis, in urma unei analize aprofundate a pietei, din motive strict comerciale, sa inceteze derularea contractului cu Alro Slatina", mentioneaza comunicatul furnizorului de electricitate. Actionarul majoritar al Energy Holding este Societe Bancaire Privee Geneva (SBP), o banca elvetiana listata la Bursa de Valori din Zurich.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri