Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj a amendat firma americana Bechtel cu 5.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor din Codul Muncii referitoare la incheierea contractului individual de munca pe o perioada nedeterminata, informeaza NewsIn.

Astfel, potrivit sefului ITM Cluj, inspectorul sef Daniel Pacurariu, majoritatea celor 2.000 de angajati care figurau pe statul de plata din luna februarie a acestui an aveau incheiate contracte de munca pe perioada determinata, insa legea prevede ca acest lucru e posibil doar in cazul unor situatii exceptionale. Pacurariu a spus ca in urma unui control din luna octombrie a anului trecut, firma a fost somata sa intre in legalitate, lucru care nu s-a intamplat.

Grigore Pop, presedintele sindicatului Cartel Alfa, la care sunt afiliati si muncitorii Bechtel, sustine ca exista o conventie intre firma americana si sindicat pentru angajarea muncitorilor pe o perioada de proba de 6 luni – care reprezinta verificare capacitatii profesionale – insa inspectorii muncii sustin ca termenul prevazut de lege in acest sens este de maxim 30 de zile.

O alta amenda, de data aceasta de 104.700 de lei a fost aplicata saptamana trecuta la 11 subcontractori ai firmei Iulius Group, pentru ca o parte din muncitori – 49 de persoane din totalul de 565 de angajati – lucrau fara forme legale pe santierul viitorului Iulius Mall din Cluj-Napoca.