Statul va cheltui peste 10 milioane euro cu platile compensatorii acordate timp de un an de zile catre salariatii disponibilizati de la Tractorul Brasov, a declarat pentru The Money Channel (TMC), vicepresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Constantin Botez.
Fostii angajati vor primi plati compensatorii timp de un an de zile, acestea ridicandu-se la aproximativ 32 de milioane de lei, adica aproape 10 milioane de euro, a explicat Botez.

Conform estimarilor AVAS, banii rezultati din vanzarea bunurilor societatii nu vor acoperi toate datoriile societatii. Constantin Botez spune ca in 16 ani, pierderile suportate de statul roman pentru mentinerea in stare de functionare a societatii Tractorul se ridica la 800 de milioane de euro. Tractorul Brasov a inregistrat, dupa primele noua luni ale anului 2006, pierderi de 102,8 milioane lei si o cifra de afaceri de 88,76 milioane lei. Potrivit lui Constantin Botez o soarta asemanatoare va avea si societatea Rulmentul Brasov.

Adunarea Generala a Actionarilor de la Tractorul Brasov a decis, vineri, lichidarea vlountara a societatii, disponibilizarea intregului personalul, in doua etape, in decurs de o luna si numirea administratorului unic, a declarat, pentru NewsIn, presedintele de sindicat, Gheorghe Apostu.

Liderul sindical a precizat ca programul de restructurare, adoptat de catre reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, difera fata de forma propusa de catre Consiliul de Administratie. "Vor fi disponibilizati 1.800 de salariati, in prima faza, iar in cel mult 30 de zile vor fi disponibilizati si ceilalti 123 de angajati", a spus Apostu. Conform programului initial, urma sa fie disponibilizati 1.573 de angajati in prima etapa si restul de 350, in urmatoarele sase luni.

"Este o lichidare fortata, probabil au vrut sa scape de presiunile sociale, iar aceste masuri fac posibile furturile pentru ca 123 de persoane nu pot face fata tuturor sarcinilor", a declarat presedintele de sindicat.

In sedinta de vineri, AGA a mai decis predarea inventarului companiei, vanzarea modulului viabil si a unei parti din active si a numit administratorul unic al societatii, Antonie Laurentie. Deciziile de vineri ale actionarilor au fost considerate de catre Apostu ca fiind grave si de natura politica. Sindicalistii au transmis o scrisoare catre presedinte si premier, in care prezinta situatia uzinei si in care cer o intalnire pentru a-si exprima nemultumirile.

Apostu a mentionat ca luni angajatii Tractorul vor organiza un mars de protest, in Brasov.

Deciziile Adunarii Generale a Actionarilor Tractorul Brasov au fost luate pe baza prevederilor ordonantei de amanare cu sase luni a intrarii in insolventa a celor 28 de societati.

Ordonanta privind insolventa, aparuta in Monitor pe 15 februarie, a fost aprobata de executiv pentru a solutiona situatia companiilor aflate in insolventa si a angajatilor acestora.

Sindicatele de la Tractorul si Rulmentul Brasov au organizat mai multe actiuni de protest, de la inceputul anului. Protestele au continuat si in aceasta saptamana, cand sindicalistii au recurs la pichetarea zilnica a prefecturii Brasov. Nemultumirile lor vizeaza plata restantelor salariale si a drepturilor banesti pana la concedierea colectiva.

Actionarii Tractorul Brasov sunt AVAS (80,18%), SIF Transilvania (17,15%) si alti actionari (2,67%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri