Tehnologia 5G deschide calea spre noi posibilități în ce privește Internetul Lucrurilor (IoT) și aplicațiile viitorului. Rețelele 5G pot răspunde provocărilor globale, precum cele apărute în contextul pandemiei COVID19, prin accelerarea transformării digitale.

Însă pregătirea cadrului în care această tehnologie să evolueze depinde de o serie de măsuri care continuă să fie dezbătute atât la nivel local, cât și european, global. Perspectivele sunt diferite, iar despre cum arată și mai ales cum va arăta ecosistemul 5G discutăm cu Dragoș-Mircea Rebegea, country manager Ericsson România.
Potrivit ultimelor studii din piață, tehnologia datelor mobile a evoluat mai rapid decât orice alt domeniu. Astfel că potrivit Statista, dacă ne raportăm la timpul de care are nevoie o tehnologie pentru a ajunge la 1 miliard de persoane, 5G ar putea parcurge această etapă în doar 3 ani și jumătate, spre exemplu față de cardurile de credit, pentru care timpul necesar este de 74 de ani.
Europenii se plâng de obicei că este dificil să reușești pe piața chineză, deoarece guvernul chinez o protejează. Cum ați reușit să licitați la operatorii din China?
Ni s-au acordat contracte datorită faptului că tehnologia, produsele și prețurile noastre sunt atractive. Iar cota noastră globală în construirea rețelelor 5G este mult mai mare.
Nu trebuie uitat faptul că, am fost primii în multe etape ale dezvoltării 5G la nivel mondial. De exemplu, în 2019 au fost mai multe premiere atât la nivelul rețelelor, cât și în ce privește tehnologia, precum prima rețea live (Verizon, SUA), primul apel video 5G sau utilizarea spectrului comun astfel încât 5G să poată funcționa și la frecvențe mai joase, pentru o eficiență crescută (Qualcomm).

5G Toolbox – La începutul acestui an Comisia Europeană a aprobat și publicat setul comun de instrumente „5G Toolbox”, o abordare și îndrumare europeană comună pentru statele membre, referitoare la garantarea securității pentru dezvoltarea rețelelor 5G. În calitate de furnizor, aceasta ușurează sau complică situația pentru dvs.?
Toolbox-ul este rezultatul unui proces care a început în martie anul trecut și conține aproape 20 de măsuri. El include o listă consistentă de elemente care se refera atât la furnizorii, cât și la operatorii de rețea 5G. Din punctul nostru de vedere, procedura aleasă de Comisia Europeană este una pozitivă. Rețeaua de comunicații pe care o folosim cu toții depinde de patru factori: standarde comune, produse care să adere la standardele respective, configurarea acestor produse pentru a se interconecta și funcționa facil, și apoi securitatea operațiunilor zilnice de rețea. Aceste zone sunt cele mai importante pentru securitatea generală a rețelei și a utilizatorului final. Considerăm propunerea Comisiei Europene ca fiind eficientă în acest sens, deoarece are în vedere toți cei patru factori iar toolbox-ul este gândit ca un instrument care să îmbunătățească securitatea rețelei 5G.
Este acest 5G Toolbox un pas către un standard de siguranță european unic?
Din partea producătorilor, există o diferență între ceea ce furnizorul trebuie să producă și să susțină și ceea ce este de fapt pus în funcțiune de către operatori. Aceasta este una din problemele ce trebuie soluționate. Cu alte cuvinte, întrebarea este dacă standardizarea actuală este suficient de sigură sau dacă nivelul de securitatea trebuie crescut. Aici sunt două aspecte principale. Mai întâi, dacă statele membre au cerințe suplimentare de securitate, acestea se adresează organismelor competente de stabilire a standardelor, precum 3GPP (Acordul internațional privind standardele pentru comunicații mobile, 1998). Apoi, nu toate funcțiile de securitate trebuie să facă parte din standardul 3GPP. Explicarea acestor posibilități diferite este doar o parte a discuției.
În contextul în care statele membre ale UE sunt nevoite să se preocupe de gestionarea pandemie și mai puțin de 5G, aveți semnale că procesul de standardizare a reglementărilor ar putea fi încetinit? În general, se spune că Europa înregistrează întârzieri în implementarea rețelelor 5G.
Da, dacă ne uităm la peisajul global, Europa rămâne ușor-ușor în urmă, în implementarea rețelelor 5G. În acest sens, licitațiile pentru spectrul de frecvență 5G sunt cu adevărat importante, astfel încât operatorii care doresc să implementeze aceste rețele să aibă spectrul de frecvențe necesar. Europa este mai lentă comparativ cu Japonia, SUA, Australia. Este important ca acest proces să nu fie amânat.
Cred ca există un risc de întârzieri, mai ales că unele state au anunțat deja că vor exista amânări ale licitațiilor, însă acestea sunt nedatorate de prezența sau absența unui furnizor ci țin mai mult cont de atribuirea lentă a spectrului, fragmentarea excesivă a pieței, birocrația și eliberarea autorizațiilor. Europa, ca și continent, riscă să rămână în urma SUA și China cum s-a întâmplat deja în cazul 4G.
Se mai discută că dacă prezența furnizorilor chinezi în Uniunea Europeană va fi redusă, construirea rețelelor în Europa va fi mai costisitoare și va dura mai mult. Credeți că va fi așa?
La Ericsson, nu discutăm despre competitorii noștri. Nu comentăm nici deciziile individuale ale statelor cu privire la introducerea standardelor de securitate și 5G. În acest context, aș dori doar să spun că există mulți operatori în Europa și țări precum Elveția, care a fost printre primele țări care a început să implementeze rețelele 5G folosind echipamentele noastre. Am putea chiar spune că operatorii și țările considerate pionieri în 5G folosesc de fapt produsele noastre. Totuși, vorbind de un domeniu comercial - au fost, sunt și vor fi situații în care un furnizor este înlocuit de un altul, chiar dacă utilizatorul final nu va remarca o schimbare. Sunt situații în care noi am înlocuit un alt furnizor în Norvegia și Danemarca, în timp ce în Olanda am fost înlocuiți de altcineva. E vorba de a atinge și îndeplini nevoile specifice ale fiecărei piețe și operator de telecomunicații.

Dacă privim 5G în ansamblul său, din punct de vedere al Ericsson, când va putea majoritatea Europei, inclusiv România, să utilizeze acest tip de rețea la scară largă?
Situația este cu totul diferită de la țară la țară. De exemplu, Elveția are deja o rețea creată pentru acoperire națională. Apoi, există țări din Europa în care licențele nu au fost încă alocate și operatorii nu pot nici măcar să aleagă un furnizor și să înceapă să implementeze rețelele. Există și țări în care se acordă licențe și deja există rețele comerciale. Procesul de construire a unei rețele 5G depinde de cât de rapid o face operatorul. România are o șansă importantă și ar putea fi un lider în implementarea 5G, prin crearea unei rețele de talie mondială, în beneficiul oamenilor, afacerilor și a economiei naționale. Mai ales că în România, la Timișoara, se află unul dintre principalele noastre centre de producție, ceea ce poate poziționa țara noastră ca furnizor regional de echipamente 5G.
Însă, la momentul actual sunt lucruri neclarificate, care țin pe loc acest proces de transformare: transpunerea în lege a memorandumului cu SUA; aprobarea specificațiilor pentru licitațiile 5G și a taxelor de licență; stabilirea condițiilor pe care furnizorii trebuie să le îndeplinească, în concordanță cu legislația națională. Amânările ar trebui evitate, iar întregul proces este nevoie să fie accelerat pentru a mai putea spera că licitațiile și legislația vor putea fi realizate până la final de 2020.
Ericsson susține abordarea armonizată la nivel european, așa cum este propus în setul comun de instrumente ale UE pentru securitatea rețelelor 5 G (EU 5G Toolbox). Orice stat din UE ar trebui să decidă asupra propriilor chestiuni care țin de siguranța națională. Iar ca o observație, în locurile în care au fost deja adoptate deciziile de securitate națională privind 5G, Ericsson a fost desemnat furnizor de încredere atât pe criterii tehnice, cât și non-tehnice.

Cum credeți că ne va afecta a patra revoluție industrială?
Industry 4.0 sosește și există o mulțime de companii și organizații care trebuie să devină digitale. Și există o mulțime de obstacole în calea lor. Sistemele și procesele lor sunt setate pe realitate analogică și fizică. Există multe provocări care îi așteaptă și ele nu au un caracter tehnic. În această criză, companiile au trebuit să se miște repede, oamenii să fie pragmatici și să găsească soluții la probleme. Aceste provocări au fost percepute ca fiind foarte complicate și, dintr-o dată, au putut fi rezolvate rapid. Asadar, acesta este un proces tehnico-social, sau mai degrabă social.
Vă aşteptăm sa ne urmăriƫi LIVE in cadrul celei de-a 24 a ediţii a conferinţei Ziua Comunicaţiilor, înregistrare gratuită aici https://ziuacomunicatiilor.ro/inregistrare/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri