Prezent în cadrul celei de-a doua ediții a CSR – Growing Responsible, organizată de wall-street.ro, CEO-ul Bosch România vorbește despre începutul atipic de școală și despre problemele create de pandemia de COVID-19 la nivel de educație.

„Începerea școlii ar fi trebuit pregătită de dinainte. Cred că este o slăbiciune faptuil că nu ne-am pregătit. Nu trebuie să ne lăsăm surprinși de faptul că în septembrie vine școala și ca noi nu avem manuale deja (...) Din punct de vedere al angajatorului, noi am avut implementat sistemul de work from home încă de la început. Orice fel de problemă pe care am avut-o am abordat-o prin sfaturi, ne-am sfătuit cu părintii sa găsim soluții”, a precizat Mihai Boldijar, Director General Robert Bosch România, în cadrul evenimentului.

Mihai Boldijar felicită inițiativele venite din partea ONG-urilor menite să sprijine elevii prin oferirea de echipamente, însă atrage atenția că multe din aceste implicații în reluarea optimă a cursurilor ar trebui să vină din partea autorităților. Totodată, desființarea scolilor de arte și meserii a fost unul din principalele impedimente în găsire de forță de muncă specializată.

E evident că trebuie să se implice și autoritățile. Trebuie să vedem care este ponderea mediului privat vs ponderea autorităților. La un moment dat am găsit necesar să extindem operațiunile, dar ne-am lovit de faptul că nu am găsit o forță de muncă calificată. Această calificare începe într-o școala profesională, dar tocmai când am vrut să facem asta, se desființau aceste școli, ceea ce pe noi nu ne-a avantajat. Am bătut în spatele unor uși în care doream să explicăm câtă nevoie avem de forță de muncă calificată”, a mai precizat Mihai Boldijar, re­pre­zentantul grupului Bosch din România.

Bosch România a investit 7 milioane de euro într-un centru de învățământ dual, la Cluj. Centrul de Training Bosch este dedicat pregătirii elevilor în sistemul educaţional dual și dezvoltării continue a angajaţilor, atât în plan profesional cât și personal.

Exodul românilor rămâne o problemă acută

La fel ca mulți angajatori de pe piața din România, directorul general al Bosch România afirmă că piața forței de muncă a fost impactată în mod considerabil de fenomenul migrației, aspect care s-a reflectat și în căutările de angajați pentru compania pe care o conduce.

„Încă pleacă prea mulți tineri din țară. Avem un exod care cred că nu îl putem stăvili, e un fenomen pe care l-am tratat cu indiferență fără să ne dăm seama că vom ajunge la o situație la momentul respectiv care va fi foarte greu de controlat.
În ultimii ani, sigur, s-au mai găsit soluții, a fost un aflux de muncitori străini, dar nu compensează. Toate directivele inițiate de autorități au fost un ecou. Sunt mulți copiii care s-au adaptat în țările în care au plecat, nu mai vorbesc limba română, părinții la fel nu se vor întoarce, vor rămâne cu copiii”, a spus CEO-ul Bosch România.

Mihai Boldijar a fost prezent la Cea de-a doua ediție a Conferinței CSR – Growing Responsible, realizată de wall-street.ro, în parteneriat cu: Lidl, Cez Group, Vodafone, Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson in Romania.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri