A fost și încă este o perioadă în care a fost nevoie să învățăm și să ne adaptăm împreună la noile condiții. Este si cazul Philip Morris, care a luat toate măsurile pentru a se adapta la noua realitate. Printre măsurile de prevenire și protecție luate s-au numărat maximizarea muncii de acasă, servicii de transport a angajaților la/de la fabrică adaptate pentru a păstra distanța între aceștia, control suplimentar la intrarea în fabrică, minimizarea accesului vizitatorilor, potrivit informațiilor furnizate de Herman Van Staalduinen, Manufacturing Director, Philip Morris România.

Wall-Street: Cum a funcționat fabrica din Otopeni pe perioada stării de urgență și ce măsuri de siguranță ați luat?

Herman Van Staalduinen: La fel ca toată lumea, ne-am mobilizat încă din luna februarie, când au apărut primele cazuri de infectare cu noul coronavirus în România. Am dezvoltat o abordare integrată, centrată întotdeauna pe sănătatea și siguranța angajaților și contractorilor noștri.

A fost și încă este o perioadă în care a fost nevoie să învățăm și să ne adaptăm împreună la noile condiții. Printre măsurile de prevenire și protecție luate s-au numărat maximizarea muncii de acasă, servicii de transport a angajaților la și de la fabrică adaptate pentru a păstra distanța între aceștia, control suplimentar la intrarea în fabrică, minimizarea accesului vizitatorilor. În incintă, am dezvoltat protocoale de curățenie și igienă suplimentare, am implementat distanțarea socială și purtarea obligatorie a măștii de protecție.

Măsurile de prevenire, precum și sprijinul tuturor angajaților noștri, ne-au permis să ne continuăm activitatea în mod normal pe parcursul anului și să rămânem o fabrică deschizătoare de drumuri în cadrul misiunii companiei de a construi un viitor fără fum.

Wall-Street: Cum funcționează acum fabrica: au revenit la muncă toti muncitorii, s-a schimbat programul de lucru, se mai lucrează de acasă?

Herman Van Staalduinen: Am păstrat, în continuare, aceleași măsuri de prevenire stricte. Astfel, angajații noștri încă lucrează de acasă acolo unde este posibil, maximizăm utilizarea soluțiilor digitale, iar în fabrică rămân în vigoare multe măsuri axate pe sănătatea și siguranța angajaților și contractorilor noștri. Am lucrat, de asemenea, la identificarea celor mai bune modalități de a ne sprijini angajații în această perioadă dificilă și de a le recunoaște eforturile depuse pentru a păstra continuitatea activității. Ne dorim să fim în continuare locul unde aceștia își doresc să lucreze, o companie care arată o grijă autentică pentru oamenii săi, anduranță și rezistență pe termen lung.

Dacă ne gândim la cum va arăta „noua normalitate” și la toate eforturile care vor continua să fie necesare, este mai important ca oricând să asigurăm sănătatea și siguranța angajaților, dar și să menținem puternic spiritul de echipă.

Wall-Street: Care sunt lecțiile pe care le-ați învățat în această perioadă?

Herman Van Staalduinen: Ne-am concentrat asupra sănătății și siguranței angajaților în fabrică, dar și în viața de zi cu zi. Această abordare se bazează pe cultura de siguranță și sănătate existentă în cadrul companiei și pe mentalitatea de identificare și prevenție a riscurilor, care ne-au ajutat să ne asigurăm că măsurile luate sunt eficiente și adoptate de către toți angajații. Totuși, deși există aceste fundamente solide, a fost o perioadă cu multe schimbări dinamice, cu multă nesiguranță, confuzie și anxietate. Într-o situație cum este aceasta, nimeni nu deține toate răspunsurile și am experimentat încă o dată forța și importanța unei echipe puternice.

Cred că este important să ne păstrăm modestia, să rămânem cu mintea deschisă spre a învăța și a ne adapta pe parcurs și să asigurăm o comunicare continuă și deschisă. În cele din urmă, totul depinde de responsabilitatea individuală și, în acest caz, sprijinul fiecăruia este esențial.

Wall-Street: Ce capacitate de producție are fabrica PM din Otopeni și ce se produce aici?

Herman Van Staalduinen: În 2017, Philip Morris International a anunțat investiții de 490 de milioane de euro în fabrica din România pentru a dezvolta capabilitățile pentru produse fără fum, mai precis pentru rezervele din tutun încălzit (Heat Sticks™ sau HEETS) pentru sistemul IQOS, dispozitivul inovator pentru încălzirea tutunului. Din acel moment, călătoria noastră către un viitor fără fum a început, fabrica din Otopeni având un rol activ în realizarea produselor cu risc redus. Ne-am extins cu succes infrastructura, am instalat noi linii de producție și laboratoare de testare a produselor, am inaugurat o nouă secție de procesare a tutunului cu tehnologie de ultimă generație, am implementat cu succes noi inițiative cum este imprimarea digitală și am investit considerabil în construirea de noi capabilități pentru angajații noștri.

La momentul actual, 60% din portofoliul nostru este reprezentat de rezervele din tutun încălzit, deservind astfel consumatori din peste 50 de piețe din întreaga lume.

Transformarea fabricii noastre este aliniată cu strategia ambițioasă a companiei Philip Morris International de a construi un viitor fără fum, un proces de transformare bazat pe ani de cercetare și inovație tehnologică. Suntem un centru de producție și aici se poate vedea într-un mod tangibil cum viziunea noastră globală se concretizează. Aceasta este doar o parte a eforturilor PMI, la care contribuie mulți alți oameni din întreaga lume.

Wall-Street: Aveți în plan să diversificați gama de produse pe care le faceți în fabrica din Otopeni?

Herman Van Staalduinen: Portofoliul de produse fără fum al Philip Morris International este dezvoltat și îmbunătățit continuu la nivel global, iar noi suntem pregătiți să sprijinim această evoluție către un viitor fără fum. Așa cum menționam, dacă ne uităm la transformarea fabricii noastre din ultimii ani, suntem deja parte a acestui demers ambițios. Dar nu este vorba numai despre ceea ce facem, ci și despre modul în care facem lucrurile. De aceea, va exista întotdeauna o concentrare permanentă pe dezvoltarea aptitudinilor angajaților noștri și pe atingerea obiectivelor noastre ambițioase în ceea ce privește sustenabilitatea.

Wall-Street: Recent, fabrica din Otopeni a luat un premiu cu DigiPrint pentru tehnologia de tipărire a cartonului pentru cutiile rezervelor HEETS. Ne puteți da mai multe detalii despre aceste ambalaje și care sunt avantajele unor astfel de ambalaje?

Herman Van Staalduinen: La nivel global, am primit Premiul Chainnovator Gartner 2020, categoria Produse pentru consumatori. Acesta este un premiu prestigios pentru inovație în lanțul de aprovizionare, premiu pentru noua metodă de imprimare digitală pe ambalaje. Tehnologia inovatoare a PMI s-a remarcat prin reducerea drastică a timpului de aducere a produsului pe piață, ceea ce rezultă în îmbunătățirea agilității, flexibilității și vitezei.

Deși tehnologia de imprimare digitală era deja utilizată la scară largă în industria FMCG, imprimarea digitală pe pachete de carton la scară – și la o calitate înaltă – nu era încă utilizată. Deoarece nu exista încă o soluție disponibilă de-a gata pe piață, PMI a dezvoltat, în parteneriat cu unul din principalii furnizori de imprimare digitală din lume, o soluție hibrid de imprimare digitală, în cadrul Centrului pentru Dezvoltarea Inovațiilor din Elveția.

Fabrica din România a devenit fabrică pilot în cadrul PMI în implementarea acestui nou proces și scalarea lui la operare 24/7. Suntem foarte mândri că într-un timp atât de scurt am reușit să instalăm echipamentele, să învățăm procesul și să ne pregătim oamenii, precum și să aducem în cadrul organizației personal suplimentar cu expertiză în această zonă. Astfel, putem răspunde repede nevoilor dinamice ale companiei, aduce flexibilitate sporită, eficientiza costurile și îmbunătăți semnificativ viteza de introducere a inovațiilor în piață.

Wall-Street: Philip Morris trece printr-o transformare la scară largă pentru a deveni o companie bazată pe știință și tehnologie. Care sunt principalele proiecte pe care le aveti in acest sens?

Herman Van Staalduinen: Acum trei ani de zile, fabrica noastră producea primele rezerve din tutun încălzit, ca urmare a unei investiții semnificative pentru transformarea centrului de producție existent într-unul pentru produse din tutun fără fum. De atunci, am inaugurat noi laboratoare de ultimă generație pentru asigurarea și testarea calității produselor fără fum, am construit zona de procesare a tutunului pentru HEETS, zona de imprimare digitală a ambalajelor de pachet și cartuș, o nouă stație de tratare a apelor uzate etc. Deci, în ceea ce privește știința și tehnologia, ne aflăm într-o evoluție continuă. De aceea, este esențial să continuăm să investim în dezvoltarea abilităților și capacităților oamenilor noștri pentru a ne asigura că beneficiem la maximum de noile tehnologii, dar și în aducerea în cadrul organizației a unor noi angajați care au experiența necesară în domeniul științei și tehnologiei. Este o perioadă foarte interesantă pentru noi, ambiția noastră de a crea un viitor fără fum rămâne prioritară, astfel încât trebuie să ne provocăm pe noi înșine să învățăm zi de zi și să ne îmbunătățim în mod continuu performanța.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri