Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, FNGCIMM, a continuat si in anul 2006 sa-si imbunatateasca eficienta si capacitatea de a sustine un numar din ce in ce mai mare de intreprinderi mici si mijlocii in privinta accesului la finantare.
Volumul afacerilor a inregistrat un trend ascendent in conditiile unei gestionari atente a evolutiilor si riscurilor, FNGCIMM SA obtinand un profit brut de peste 12.200.000 lei

Cresterea profitului a fost infuentata atat de o crestere mai lenta a cheltuielilor totale fata de venituri cat si de imbunatatirea managementului riscurilor si a calitatii portofoliului de garantii.

Astfel, in cursul anului 2006 FNGCIMM SA a obtinut un profit net de aproximativ 10.206.000 lei, de peste 3 ori mai mare mare fata de cel obtinut in perioada de comparatie a anului precedent ( 3.179.580 lei-profit net/2005).

Cifra de afaceri a inregistrat la sfarsitul anului 2006 o crestere cu 576,78%, fata de perioada similara a anului 2005, respectiv, de la 1.300.620 lei la 31.12.2005, la 7.501.720 lei. Si veniturile din operatiuni financiare au crescut substantial, ajungand la valoarea de 11.166.932 lei.

Capitalul social al Fondului a atins la sfarsitul anului 2006 suma de 261.412.300 lei, inregistrand o crestere de 287,76% fata de sfarsitul anului 2005, lucru care a determinat cresterea capacitatii de garantare.

Numarul de garantii a crescut de peste 4 ori fata de 31 decembrie 2005 inregistrand in sold, la finele anului trecut peste 122 milioane Euro, pentru credite in valoare totala de peste 250 milioane Euro Ponderea garantiilor neaprobate in garantiile solicitate a fost de sub 4%.

Numarul total de garantii acordate a depasit la sfarsitul anului 2006 cifra de 2000 de garantii din care 1440 in vigoare.

Prin garantiile acordate, Fondul a contribuit la mentinerea si crearea a cca 35.000 locuri de munca directe. Primele trei locuri in ceea ce priveste domeniile de activitate in care au fost acordate garantiile sunt detinute de comert, prestarile de servicii si constructii, ponderi relativ egale avand industria alimentara, transporturile si prelucrarea lemnului.

Anul 2006 a marcat si intrarea FNGCIMM SA pe piata finantarilor pentru IMM-uri, prin produsele create special pentru intreprinzatorii a caror activitate se desfasoara in domeniul productiei pentru export, turismului, agriculturii, realizarii de produse si servicii cu valoare adaugata mare. Produsele fondului sunt destinate extinderii pietei tehnologiei informatiei si comunicatiilor, implementarii standardelor europene si instituirii unui sistem de evaluare a conformitatii produselor care sa permita accesul pe piata unica a UE, protejarii si imbunatatirii calitatii mediului, diversificarii economiei rurale.

Reteaua FNGCIMM SA a fost extinsa in 2006 prin deschiderea a 2 noi reprezentante la Sibiu si Suceava, ajungand la 12 reprezentante, o sucursala si 3 filiale-fonduri locale de garantare. Garantiile si finantarile FNGCIMM SA sunt operationale la nivel national iar deschiderea de noi reprezentante are ca scop inlesnirea accesului intreprinzatorilor la informatii si servicii financiare.

Parteneriatele cu cele mai importante banci comerciale romanesti s-au consolidat, determinand stimularea activitatii de creditare si dezvoltarea capacitatilor investitionale ale IMM-urilor si facilitand accesul la credite bancare in conditiile unor garantii insuficiente.

2006 a fost si anul in care Fondul a devenit membru cu drepturi depline in cadrul AECM (Asociatia Europeana a Societatilor de Garantare, asociatie ce reuneste 32 de societati din intreg spatiul economic european si a carei activitate sprijina armonizarea cadrului legal si a reglementarilor in privinta activitatilor de garantare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri