Eximbank România va acorda companiei Blue Air un credit de 300 milioane de lei pe o perioadă de 6 ani, potrivit unui proiect de act normativ postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Potrivit notei de fundamentare, prin proiectul de act normativ se propun spre aprobare modelul convenţiei de garantare şi modelul scrisorii de garanţie care cuprinde clauzele generale de garantare de către stat a împrumutului, precum şi termenii financiari ai împrumutului garantat de stat ce va fi acordat Blue Air de către Banca de Export Import a României EximBank, în numele şi în contul statului român, potrivit Agerpres.

"Împrumutul în valoare de 300.775.000 lei se va acorda companiei de către Eximbank România pe o perioadă de 6 ani, pentru compensarea pierderilor economice suferite ca urmare a pandemiei Covid -19 cauzate direct în perioada martie - iunie 2020 şi pentru acoperirea parţială a nevoilor urgente de lichiditate ale companiei în perioada septembrie 2020 - februarie 2021, la o dobândă de ROBOR la 12 luni plus o marjă de 4% pe an, o perioadă de graţie de 12 luni, cu următoarele comisioane: a) comision de acordare de 0,75%; b) comision de 2% pentru rambursarea anticipată a împrumutului din alt credit/credite şi comision de 0% pentru rambursarea anticipată a împrumutului din surse proprii; c) comision de analiză pentru modificarea condiţiilor iniţiale de 0,2% cu o valoare de minimum 100 euro", se spune în document.

Pentru asumarea riscului de garantare a împrumutului în procent de 100%, inclusiv a dobânzilor şi comisioanelor, societatea Blue Air Aviation va plăti Ministerului Finanţelor Publice, în calitate de Garant, un comision la fondul de risc de 2% pe an aplicat la soldul împrumutului garantat, în rate semianuale consecutive pe toată perioada împrumutului de 6 ani.

Convenţia de garantare se va încheia între statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de Garant al împrumutului, Blue Air aviation, în calitate de Garantat, şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii cu societatea Blue Air Aviation, în calitate de administrator al măsurii de ajutor de stat acordată companiei.

Convenţia de garantare prevede obligaţiile care trebuie îndeplinite de Blue Air Aviation, inclusiv angajamentele acesteia şi ale Ministerului Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor care decurg din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 139/2020, pe parcursul duratei împrumutului garantat de stat.

De asemenea, scrisoarea de garanţie pentru împrumutul garantat se emite de Ministerul Finanţelor Publice pentru banca finanţatoare Eximbank, prin care MFP îşi asumă obligaţia de a garanta în procent de 100% împrumutul, precum şi dobânzile şi comisioanele aferente pe toată perioada acestuia şi de a onora obligaţiile de plată în situaţia în care compania nu dispune de resursele financiare pentru rambursarea la scadenţă a acestuia.

"Potrivit analizei economico-financiare realizate de Eximbank SA, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 139/2020, cu completările ulterioare şi transmise Ministerului Finanţelor Publice prin adresa 100.202/01.10.2020, rezultă următoarele: 1. Situaţia economică - financiară a Blue Air Aviation SA a) Există o incertitudine semnificativă cu privire la capacitatea societăţii de a îşi continua activitatea şi un risc ridicat de a nu îşi onora obligaţiile financiare, societatea îndeplinind în acest moment cerinţele legale pentru a fi încadrată în categoria întreprinderilor în dificultate, în condiţiile în care mai mult de jumătate din capitalul social subscris a dispărut din cauza pierderilor acumulate, iar societatea se află în imposibilitatea continuării activităţii în situaţia în care nu va beneficia de un ajutor financiar. În conformitate cu prevederile Legii societăţilor comerciale nr. 31/1990, atunci când se constată că activul net al societăţii, determinat ca diferenţa între totalul activelor şi totalul datoriilor, reprezintă mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social, administratorii societăţii sunt obligaţi să convoace de îndată Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru a decide dacă societatea trebuie dizolvată. Dacă Adunarea Generală nu va hotărî dizolvarea, atunci societatea este obligată ca cel târziu până la încheierea exerciţiului financiar ulterior să procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu cel al pierderilor ce nu pot fi acoperite din rezerve, dacă în acest interval activul net nu a fost reconstituit până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social", se menţionează în document.

Totodată, în nota de fundamentare se precizează că societatea este decapitalizată, la sfârşitul lunii iunie 2020 înregistrând capitaluri proprii negative (496,9 milioane lei/iunie 2020, 373 milioane lei/2019, -446 milioane lei/2018). Gradul de îndatorare al societăţii este extrem de ridicat şi prezintă un trend ascendent (164,2%/2018, 166,2%/2019, 200,13%/06.2020). Deşi a înregistrat o uşoară diminuare în 2020 (-15%), nivelul datoriilor faţă de furnizori se menţine extrem de ridicat (355,1 milioane lei/06.20202). Lichiditatea este subunitară pe toată perioada analizată, iar fluxurile de numerar negative generate de impactul epidemiei au afectat capacitatea companiei de a asigura lichidităţile necesare achitării drepturilor salariale, a datoriilor către furnizori şi celor faţă de bugetul statului.

"Concluzia Eximbank este că valoarea companiei în acest moment este negativă", se arată în document.

Conform documentului, evaluarea capacităţii de rambursare a plecat de la proiecţiile financiare realizate de Blue Air Aviation în ipoteza derulării în bune condiţii a planului de concordat care la rândul lui are ca premise principale obţinerea ajutorului de stat (contractarea unui împrumut bancar de 63 milioane euro cu garanţie de stat 100%) şi realizarea infuziei de capital suplimentare de cel puţin 50 milioane euro (din care 20 milioane de euro în anul 2021 şi 30 milioane de euro în anul 2022). Modelul financiar prezentat relevă realizarea unui flux de numerar cumulat pozitiv, bazându-se însă şi pe o serie de ipoteze optimiste, de revenire la nivelurile de activitate anterioare începerii pandemiei, de adoptare a unei noi strategii de business şi de restructurare a cheltuielilor, în condiţiile în care compania va continua activitatea pe o perioadă nedeterminată de timp (going concern), precum şi de derularea în bune condiţii a planului de concordat, care are la rândul lui ca premise principale obţinerea împrumutului garantat de stat şi realizarea infuziei de capital suplimentară.

Nerealizarea infuziilor de capital estimate va impacta nefavorabil fluxul de numerar/capacitatea de asigurare a fluxurilor necesare desfăşurării activităţii, susţine MFP.

"Cu toate că societatea a luat în calcul o revenire graduală a nivelului zborurilor pe perioada următoare, există un nivel semnificativ de incertitudine privind evoluţia pandemiei şi a nivelului de infectări, atât în România, cât şi în principalele destinaţii europene ale Blue Air Aviation; în situaţia unei evoluţii negative a pandemiei în această regiune nivelul de activitate (zboruri) poate fi semnificativ afectat, conducând astfel la scăderea capacităţii de rambursare a datoriilor de către societate; în acest context, s-a procedat la efectuarea unei simulări prin diminuarea cu 15% a încasărilor şi cheltuielilor directe ale companiei, situaţie în care rezultă o capacitate de rambursare semnificativ afectată, prin înregistrarea unor fluxuri de numerar negative pe toată perioada analizată. Cash flow-ul companiei este considerat unul optimist având în vedere previziunile încasărilor viitoare, în condiţiile în care pentru anul 2021 acestea sunt estimate la nivelul de 80% din realizările anului 2019. Pentru comparaţie, Organizaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA) estimează că veniturile pe kilometri parcurşi de pasageri vor reveni la valorile din 2019 abia în anul 2022, iar pentru cursele internaţionale abia în 2024", se mai spune în document.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri