Ultimul sondaj de conjunctura facut de BNR arata, pentru luna aprilie, o majorare a preturilor de productie si o reducere a numarului de locuri de munca
Rezultatele sondajului de conjunctura al BNR efectuat in randul intreprinderilor din industrie si constructii indica o evolutie favorabila a activitatii economice in luna aprilie.

Potrivit opiniei a 22 la suta dintre managerii intervievati, cererea insuficienta va reprezenta principala cauza de limitare a productiei din industrie si constructii, fiind urmata de evolutia cursului de schimb, blocajul financiar, lipsa materiilor prime.
Mentinerea unei bune corelari intre programul de productie si dotarile existente este indicata, pe de o parte, de ponderea ridicata a companiilor care dispun de capacitati suficiente (91 la suta), iar pe de alta parte, de gradul ridicat de utilizare a capacitatilor de productie (81 la suta).

Dificultatile de aprovizionare cu materii prime s-au accentuat, in conditiile deteriorarii anticipatiilor formulate de circa 5 la suta dintre respondenti, fapt care s-a reflectat in coborarea soldului conjunctural la -5 procente (comparativ cu nivelul usor negativ din luna martie).

Cresteri ale comenzilor in constructii, chimie si electronice

Portofoliul total de comenzi se mentine, si in luna aprilie, pe o traiectorie crescatoare. Ramurile care inregistreaza luna aceasta cresteri ale volumului de comenzi sunt industria materialelor de constructii, industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, echipamente, aparate de radio si televiziune, aparatura si instrumente medicale, de precizie, optica si ceasornicarie, industria chimica, a prelucrarii cauciucului si a maselor plastice (solduri ale opiniilor cuprinse intre +61 si +71 la suta).

Scaderi in transporturi si energie

Restrangeri ale acestui indicator sunt preconizate indeosebi in industria mijloacelor de transport si in sectorul de productie, transport si distributie de energie electrica, termica, gaze si apa calda (solduri ale opiniilor: -61 si respectiv -22 la suta).

Perspectiva este optimista si in privinta comenzilor pentru export, mai ales in industria chimica, a prelucrarii cauciucului si a maselor plastice; metalurgie, constructii metalice si produse din metal; industria mijloacelor de transport.

Evolutie accelerata a preturilor de productie

In luna aprilie, preturile de productie isi mentin dinamica pozitiva, fiind chiar posibila o intensificare de ritm, in conditiile cresterii de 4,6 ori a soldului conjunctural fata de perioada anterioara (+22 la suta).
Aceasta evolutie este in principal consecinta majorarii cu 16 puncte procentuale a semnalelor de crestere (pondere de 29 la suta), in timp ce proportia opiniilor referitoare la reducerea preturilor s-a micsorat la 6 procente (8 procente in luna martie). 60 la suta dintre respondenti estimeaza un nivel al preturilor similar intervalului precedent (fata de 74 la suta in martie).

Majorari de preturi sunt posibile cu precadere in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari; mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, echipamente, aparate de radio si televiziune, aparatura si instrumente medicale, de precizie, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice, sectorul constructiilor (solduri conjuncturale pozitive cuprinse intre 35 si 67 la suta). Preturi inferioare lunii precedente practica mai ales intreprinderile cu activitate de productie, transport si distributie a energiei, gazelor si a apei calde, dar si cele din industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte (solduri conjuncturale de -40 si respectiv -10 la suta).

Cererea insuficienta - principalul factor de franare a productiei

In opinia a 22 la suta dintre participantii la sondaj, nivelul insuficient al cererii continua si in luna aprilie sa constituie cauza principala a limitarii activitatii industriale si de constructii.

Influenta negativa a acestui factor este resimtita de toate intreprinderile din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV, dar si de un numar important de companii apartinand ramurilor alimentara, bauturi si tutun, textila, confectii, pielarie si incaltaminte, constructii.

Usoara tendinta de descrestere a numarului de salariati

Tendinta descrescatoare a numarului de salariati continua si in luna aprilie. Aceasta evolutie este sugerata de valoarea negativa a soldului conjunctural (-16 la suta), care
s-a atenuat fata de intervalul anterior (cu 9 puncte procentuale), atat datorita majorarii ponderii managerilor care prevad angajari de personal (7 la suta), cat si reducerii numarului de respondenti care anticipeaza efectuarea de disponibilizari (22 la suta). 71 la suta dintre participantii la sondaj nu preconizeaza modificarea numarului de salariati.

Estimari favorabile privind activitatea de investitii

Activitatea de investitii se va situa in continuare pe un trend ascendent, fapt sugerat de valoarea pozitiva a soldului conjunctural (+25 la suta) care, pentru prima oara in acest an, indica si o posibila intensificare de ritm (in luna martie, nivelul sau a fost de +7 la suta). Aceasta evolutie s-a produs ca urmare a restrangerii cu 10 puncte procentuale a estimarilor pesimiste (pana la 3 la suta din totalul raspunsurilor), aceasta diferenta regasindu-se in cea mai mare parte in ponderea opiniilor favorabile (28 la suta). In cazul a circa 68 procente din numarul intreprinderilor participante la sondaj, volumul investitiilor nu va inregistra modificari.

Profitabilitatea, in stagnare

Aproximativ 54 la suta dintre participantii la sondaj nu anticipeaza modificari ale ratei profitabilitatii.
Rezultate pozitive sunt preconizate totusi in industria mijloacelor de transport, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice, industria materialelor de constructii, industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri