"Dupa 2007, cultivatorii de vita-de-vie care nu mai au posibilitatea sa intretina plantatiile si renunta la ele vor primi o renta viagera de circa 100 de euro/hectarö, a declarat ieri Petre Mocanu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Vie Vin (ONIVV). In categoria celor care ar putea beneficia de acesti bani pot fi inclusi batrinii sau cei care cedeaza suprafata de vie celor care vor sa cultive suprafete mai mari.

Integrarea va aduce ajutoare financiare din partea Uniunii Europene (UE) si pentru fiecare hectar cultivat cu vita-de-vie. Pentru asta insa, Romania trebuie sa respecte unele conditii puse de UE, cum ar fi realizarea inventarului viticol.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, autoritatea careia ii revine aceasta sarcina, nu a reusit pina acum sa faca acest lucru, fapt ce pune in pericol primirea subventiilor europene de catre cultivatorii de vita-de-vie. ôInventarul trebuie realizat pina la sfirsitul anului 2006, astfel incit din 2007 banii sa poata fi accesatiö, a spus Mocanu. Lipsa acestuia face imposibila si stabilirea exacta a suprafetei viticole a Romaniei, in conditiile in care negocierile cu UE la acest capitol s-au incheiat. ôDatele cu care ne-am prezentat la negocieri au fost cele existente in registrul agricol, rezultate in urma declaratiilor pe propria raspundere furnizate de fiecare detinator de suprafata viticolaö, a declarat Basil Zirnoveanu, presedintele patronatului producatorilor si exportatorilor de vin.

Nu numai cultivatorii de vita-de-vie, ci si producatorii de vin mai au multe de facut pina la aderare. Calitatea este principala problema a producatorilor de vin si asta si pentru ca, potrivit lui Basil Zirnoveanu, structura de soiuri cultivate in Romania este relativ necorespunzatoare. In prezent, doar aproximativ 7% din productia de vin este reprezentata de cele cu denumire de origine controlata, in timp ce vinurile de masa reprezinta peste 50%.

Valoarea anuala a exporturilor este de circa 30 milioane euro, ceea ce, in opinia patronatului, inseamna putin, daca se tine seama de faptul ca tari precum Ungaria realizeaza exporturi de peste un miliard euro, dar si sumele cheltuite pentru promovarea produselor sint pe masura. Pentru crearea unei ôidentitatiö a vinului romanesc patronatul va propune infiintarea unui fond la care sa contribuie toti producatorii de vin.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Companii »


Setari Cookie-uri