"La 31 decembrie 2006, creantele fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala fata de SC Rafo SA Onesti aveau o valoare totala de 1.224.162.329 lei, din care 541.333.709 lei reprezinta obligatii principale si 682.828.620 lei obligatii fiscale accesorii (dobanzi si penalitati)", a precizat, pentru NewsIn, Ministerul Finantelor.

Reevaluarea creantei a fost facuta de catre Finante la cererea Curtii de Apel Brasov. Curtea a solicitat ministerului sa finalizeze calculele pana la sfarsitul lunii februarie si a decis ca actionarii rafinariei sa preia si sa plateasca datoriile.

Insa, Rafo a contestat valoarea creantelor si, conform informatiilor remise de catre Finante, "contestatia se afla pe rolul organelor de solutionare a contestatiilor (din cadrul ANAF n.n.)".

In urma cu o luna, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu declara ca a primit o propunere din partea conducerii Rafo privind plata datoriei societatii catre bugetul de stat, pe care o va analiza, urmand sa ia o decizie in cel mult doua luni.

In acelasi timp, insa, liderul sindicatului din cadrul rafinariei, Ion Marian spunea ca datoria reala a Rafo catre Ministerul Finantelor Publice este de 206 milioane de dolari. Reprezentantii Rafo au contestat calculele penalitatilor la obligatiile de plata restante, facute de minister.

Citeste si:

Rafo este detinuta de firma Balkan Petroleum Ltd, care a fost cumparata de Calder-A, la sfarsitul lunii noiembrie 2006. Actionarii firmei Calder-A sunt Iakov Goldovskiy cu o participatie de 80% si Todor Batkov, care detine 20 %.

Reprezentantii Calder-A au avansat initial, ca termen de preluare si achitare a creantelor MFP si ale Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului sfarsitul anului 2006. In decembrie 2006, AVAS a anuntat ca Grupul Petrochemical Holding, care detine Calder-A, a platit datoria de 23,8 milioane lei.

Rafo a fost privatizata in octombrie 2001. Consortiul format din firma lui Corneliu Iacobov, Imperial Oil, si Canyon Servicos (Portugalia) a cumparat 59,9% din actiunile companiei de la APAPS (actualul AVAS), valoarea totala a tranzactiei fiind de 7,48 milioane dolari. Firma britanica Balkan Petroleum (BkP), controlata de VGB Oil (50%) si de fondul de investitii Central European Petroleum, a devenit, in octombrie 2003, actionar majoritar la Rafo preluand pachetul majoritar de actiuni de la Imperial Oil si Canyon Servicos.

Pe 12 iulie 2005, s-a semnat contractul dintre Calder-A International si Balkan Petroleum, ce viza preluarea pachetului majoritar de actiuni de la Rafo. Novatia contractului de privatizare de la Balkan Petroleum catre Calder-A International nu a fost niciodata recunoscuta de catre AVAS si MFP, principalii creditori. Pentru a putea controla, totusi, rafinaria bacauana, Calder-A a achizitionat firma Balkan Petroleum.

Rafinaria Rafo Onesti se afla inca din 2004 in proces de reorganizare judiciara si faliment.