Din cauza restricțiilor impuse de autorități, 20% dintre piețele agroalimentare sunt închise. Pe lângă platformele care livrează fructe și legume la domiciliu, românii pot primi aceste produse donând ambalaje de plastic.

Carrefour a lansat în 2019 campania Plata cu PET în șase orașe din țară: Cluj-Napoca, Constanța, Oradea, Timișioara, Buzău, București. Toamna aceasta campaia a fost reluată și în Brașov, Baia Mare, Constanța, Iași, Târgu Jiu și București.

Potrivit retailerului, în total, peste 230.000 de PET-uri au fost colectate de la începutul programului de anul trecut până în prezent și peste 34,5 tone de fructe și legume de la producători locali au fost oferite în schimb.

Copiii se joacă și reciclează plastic

De asemenea, deoarece educarea privind colectarea selectivă și reciclarea corectă începe de la o vârstă fragedă, retailerul a creat un program special și pentru copii. Roli Poli este prima stație de colectare selectivă destinată copiilor și dezvoltată ca un spațiu interactiv de învățare, joacă și reciclare. Stația de colectare selectivă pentru copii este în prezent amplasată în magazinele Carrefour din Corbeanca, Târgu Mureș și Târgoviște și va fi introdusă în toate hipermarketurile pe care retailerul urmează să le deschidă.

Fructe și legume în schimbul sticlelor din plastic

Pentru a încuraja reciclarea PET-urilor, dar și a susține în același timp agricultura locală, clienții care duc la magazinul Carrefour o sticla PET primesc în schimb legume sau fructe produse de fermieri români. Clienții pot veni cu maximum 20 de ambalaje tip PET.

„Este o modalitate prin care clienții contribuie la păstrarea pământului și a apelor curate, pentru ca agricultura locală să poată produce în continuare fructe și legume sănătoase”, spune Anca Damour, Membru în Comitetul Executiv al Carrefour România.

Până pe 15 noiembrie, inițiativa staționează la Carrefour Iași Felicia și Carrefour Târgu Jiu, urmând ca finalul caravanei să aibă loc în Carrefour Băneasa, în perioada 18-24 noiembrie. La programul de anul acesta vor participa și ONG-uri, centre de zi și asociații.

„Anul acesta Caravana Plata cu PET ajunge și în comunitățile locale, iar până la final de campanie vom avea alături 17 ONG-uri, centre de zi și fundații partenere în cele 6 orașe. Alături de membrii, voluntarii și persoanlele din centrele de zi, aceștia colectează ambalaje de tip PET în schimbul fructelor și legumelor românești”, precizează Anca Damour.

Cum afectează plasticul mediul înconjurător

Poluarea provocată de ambalajele din plastic are un impact negativ asupra mediului înconjurător, a oceanelor și a mărilor, precum și a faunei sălbatice, astfel încât marile companii încearcă să limiteze cât mai mult folosirea materialelor din plastic.

  • un PET se descompune in circa 1000 de ani
  • producția primară globală de plastic a fost de 270 de milioane de tone în 2010
  • deșeurile de plastic generate în regiunile de coastă prezintă cel mai mare risc de pătrundere în oceane; în 2010, deșeurile din plastic de coastă - generate pe o rază de 50
  • 3% din deșeurile anuale mondiale de mase plastice - au pătruns în ocean (prin mai multe debușeuri, inclusiv râuri);
  • între 10.000 și 100.000 de tone de plastic ajung în ape și oceane
  • o pungă de plastic este folosită, în medie, doar 12 minute
  • 50% din plasticul folosit este de unică folosință

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri