Hidroelectrica a inregistrat, in 2006, un profit de aproximativ trei ori mai mic decat cel la nivelul anului 2005, din cauza scaderii debitelor apelor in ultima parte a anului 2006, care a determinat reducerea productiei de energie, potrivit datelor financiare preliminare ale societatii.

Cifra de afaceri preliminara pentru anul 2006 este de 2,329 miliarde de lei, in crestere cu 5% fata de anul precedent, potrivit datelor transmise, miercuri, agentiei NewsIn.

De asemenea, venitul operational la nivelul anului trecut este de 2,324 miliarde de lei, cu 7% mai mare decat in 2005.

Hidroelectrica estimeaza, pentru anul 2006, un profit de 100 de milioane de lei, de aproximativ trei ori mai mic decat in 2005. "Profitul reprezinta 36% din valoarea indicatorului aferent anului 2005 din cauza hidraulicitatii foarte scazute din ultima parte a anului 2006", spun reprezentantii societatii.

Pentru anul 2007, producatorul de energie preconizeaza un profit de zece ori mai mic, respectiv 10 milioane de lei, o valoare a cifrei de afaceri de 1,855 miliarde de lei si un profit operational de 1,855 miliarde de lei.

Hidroelectrica va livra, in 2007, o cantitate de energie mai mica cu aproximativ jumatate fata de anul precedent, din cauza debitelor mici ale Dunarii si ale raurilor si din cauza gradului scazut de umplere a lacurilor, au declarat, la inceputul lunii ianuarie, pentru NewsIn, surse din companie.

Potrivit acestora, gradul de umplere a lacurilor si debitele raurilor sunt foarte mici, iar anul 2007 este preconizat a fi secetos.

In consecinta, solutia adoptata a fost reducerea cu aproape 50% a cantitatii de energie pe care Hidroelectrica o livreaza celor cu care a incheiat contracte pentru 2007. "Pentru anul viitor, contractele au fost renegociate astfel incat am redus cantitatea de energie livrata aproape la jumatate, ca sa evitam exploatarea la maximum a lacurilor si a cursurilor de apa", au precizat sursele.

Ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, declara, la sfarsitul lunii decembrie, ca exista probleme la Hidroelectica unde resursele de apa sunt putine si gradul de umplere a lacurilor de acumulare este de sub 50%. "Va trebui ca in urmatoarele cateva luni sa reducem generarea de electricitate in hidrocentrale si sa compensam cu producerea de energie din hidrocarburi, ceea ce va conduce la costuri suplimentare", afirmase ministrul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri