Plasticul are efecte dezastruase pentru mediu, astfel că multe țări și orașe din lume interzic sau încearcă să limiteze, pe cât posibil, folosirea materialelor din plastic. Aceasta este și misiunea companiei Promateris, care produce ambalaje compostabile din materiale reciclate pe bază de plante, cum este amidonul de porumb.

Compania Promateris a fost înființată în 1957, purtând numele de Fabrica de Mase Plastice Obor. În acea vreme a fost una dintre fabricile care avea peste 1.000 de angajați. A urmat oportunități regionale de producție, iar între timp a ajuns una dintre cele mai importante companii din România în industria chimică.

Tranziția spre produsele compostabile a început în 2018 din dorința de a se îndrepta spre o piață plină de noi oportunități și inovații.

„În același timp, mediul legislativ la nivelul UE era foarte dinamic și am înțeles că este o oportunitate să folosim experiența pe care o aveam în industrie pentru a dezvolta produse noi, cu un impact de mediu mai scăzut față de soluțiile convenționale. Tranziția a fost una treptată, iar în momentul de față peste 75% din producția Promateris este reprezentată de acest tip de produse”, spune Tudor Georgescu, directorul Promateris.

Peste 10 milioane euro, investiția în ambalajele din plante

Pentru a crea ambalaje prietenoase mediului înconjurător, Promateris a investit peste 10 milioane euro în fabrica de la Buftea, în hale de producție, echipamente, precum și în dezvoltarea a două laboratoare destinate testării calității produselor.

Majoritatea produselor fabricate au la bază granule din amidon de porumb. În primă fază, granulele trec printr-un proces de extrudare, de prelucrare prin căldură. Apoi urmează procesul de conversie tehnologizat, prin care rolele de film sunt transformate prin tăiere în pungi. Reziduurile tehnologice din producție sunt reciclate intern și încorporate în următoarea tură de producție.

„De curând, prin instalarea unei linii de reciclare destinate produselor bio-based compostabile, ne-am atins ținta de a avea 0% reziduuri tehnologice în procesul de producție”, precizează Tudor Georgescu.

Promateris are o capacitate de producție de 10.000 de tone pe an și intenționează să dubleze această capacitate până în 2023.

Care sunt avantajele ambalajelor compostabile

Materialele bio-based au devenit din ce în ce mai populare pe măsură ce consumatorii solicită alternative mai sustenabile la plasticul de unică folosință.

Produsele pe care Promateris le pune pe piață au la bază materiale regenerabile, cum ar fi amidonul de porumb, certificate să se descompună în procese de compost acasă sau industrial. Așadar, este o materie primă mult mai puțin poluantă decât în cazul plasticului, obținut din extracția petrolului.

În procesul de producție, ambalajele necesită o temperatură mai scăzută de topire decât plasticul, ceea ce înseamnă un consum energetic redus cu aproximativ 15%.

Spre deosebire de ambalajele din plastic, care atunci când intră în contact cu resturile alimentare, se contaminează și nu mai poate fi reciclat nici plasticul, nici mâncarea, ambalajele compostabile au fost gândite special pentru a rezolva această problemă, și pot fi colectate împreună cu resturile alimentare și compostate. Orice deșeu, organic sau nu, care nu este gestionat corect ajunge să polueze.

Cum se recilează ambalajele compostabile

Produsele Promateris au capacitatea de a descompune atât la domiciliu, cât și în stații de compostare industriale. Pentru ambele tipuri de compostări e necesar să se respecte anumite condiții: lumină, umiditate, căldură. Diferența dintre compostarea industrială și cea la domiciliu constă în nevoia de constanță a temperaturilor și expunerea la temperaturi mai ridicate pentru o perioada mai lungă de timp.

Altfel, procesul de compostare este același, dar în cadrul compostării la domiciliu, pot să varieze mai mult condițiile: umiditate, căldură, oxigen.

„În urma testelor efectuate de către noi am observat că pungile se descompun în mai puțin de 60 de zile în compost la domiciliu, iar în stațiile de compostare industrială, depinde de tipul de utilaj folosit, dar procesul este de obicei mai scurt”, spune Tudor Georgescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri