Producatorul de componente pentru sisteme de franare auto Altur SA Slatina (ALT), listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), spera ca in 2007 sa treaca pe profit si sa isi creasca vanzarile, ca urmare a investitiilor din ultimii ani, a declarat pentru NewsIn directorul general, Gheorghe Nitu Rizea.

Profitul este previzionat la nivelul de 800.000 - 1.000.000 lei, in conditiile in care compania a afisat pe 2006 o pierdere de 4,14 milioane lei, iar afacerile sunt prognozate la o cifra de 120 milioane lei (35,4 milioane euro), cu peste 20% mai mult decat anul trecut. Altur intentioneaza sa investeasca in acest an circa doua milioane de euro. Actionarii Altur vor discuta, in adunarea generala din 26 aprilie, bugetul de venituri si cheltuieli (BVC) pe 2007, potrivit convocatorului transmis miercuri catre BVB. La adunare pot participa actionarii inscrisi la 13 aprilie.

Rezultatele bune pe care le asteapta Altur in 2007 ar urma sa vina in urma unor investitii de cinci milioane euro, realizate in ultimii trei ani. Prin aceste investitii, s-a marit si s-a diversificat productia, iar costurile aferente acesteia s-au redus. Ponderea exporturilor este asteptata sa atinga un nivel de aproape 90%. Printre clientii Altur se numara 14 tari din Uniunea Europeana, din care cele mai importante sunt Germania, Franta, Spania, Italia, Cehia, Polonia. Clientii din afara Europei sunt Siria, Egipt si China. Productia din 2007 reprezinta in proportie de 73% componente pentru sisteme de franare auto, 15% componente pentru centrale termice, ambele categorii pentru export, iar restul de 12% va reprezenta livrarea de componente catre Dacia Logan.

Reprezentantii companiei sunt in tratative cu cei ai unei firme germane, pentru infiintarea unei companii cu capital mixt, in scopul lansarii unei linii de turnare de piese auto, cu o capacitate de 5.000 de tone pe an.

Pierderea neta inregistrata de Altur in 2006 a fost de 4,14 milioane lei (1,22 milioane euro), cu 31% mai mult putin decat in perioada similara a anului precedent, cand compania a afisat o pierdere de circa sase milioane lei. Cifra de afaceri a companiei in 2006 a fost de 97,4 milioane lei (28,8 milioane euro), in crestere cu 39% fata de perioada similara a anului precedent, cand Altur a obtinut o cifra de afaceri de 70,36 milioane lei.

Compania fost infiintata in anul 1979 si este specializata in producerea pistoanelor auto, a seturilor motor si a pieselor turnate din aluminiu pentru industria auto. Actiunile Altur se tranzactioneaza la categoria a II a Bursei din decembrie 2004, sub simbolul ALT. Actionarul majoritar al companiei este SIF Oltenia, care detine, dupa majorarea de capital, 237 milioane actiuni, echivalentul a 88,58% din companie.