Compania Baumix, producator de adezivi si materiale de constructii a actionat in judecata compania Henkel pentru incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Compania Baumix si-a inregistrat si protejat la OSIM, in anul 2004, alaturi de numele brandului si sloganul “pentru profesionisti” cat si designul sacilor de ambalaj pentru adezivi, gleturi si alte produse apartinand companiei.

Ulterior acestui moment, compania Henkel a lansat saci cu adezivi marca Ceresit si cu design copiat dupa aspectul sacilor Baumix si a inceput promovarea marcii Ceresit la locurile de vanzare prin intermediul sloganului “Ceresit, pentru profesionsiti”.

Vanzarile produselor Baumix au inregistrat o stagnare la momentul la care Ceresit s-a lansat cu ambalaje similare si si-a demarat promovarea sub sloganul protejat intelectual de compania Baumix.

“Faptul ca ne-au fost copiate ambalajele este nepermis moral, dar, in plus, am decis sa actionam in judecata compania Henkel pentru ca incalcarea proprietatii intelectuale ne-a cauzat mari prejudicii in planul imaginii si ne-a afectat vanzarile” – declarat Augustin Russu, director general al companiei Baumix. “Le-am semnalat acest lucru in scris, am incercat sa gasim o solutie astfel incat sa-si retraga sacii cu design copiat dupa ambalajele noastre - a continuat Augustin Russu, “dar ne-am lovit de o tacere vinovata. Asa incat nu ne-a ramas decat demersul legal pentru a stopa prejudiciile”

Compania Henkel a mai fost in trecut autorul unui plagiat publicitar si in urma procesului intentat de competitie a fost nevoit sa retraga de pe ambalajele sale cu detergenti “porcusorul” inspirat dupa cel al companiei Benckiser.