Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania este estimata in 2007, in absenta unor tranzactii foarte mari, la peste 2,5 miliarde de euro, cu mult sub nivelul de 6 miliarde euro din 2006, cand s-a finalizat privatizarea BCR (3,75 miliarde euro), potrivit unui studiu al Raiffeisen Investment.
Analistii Raiffeisen Investment se asteapta la peste 150 de tranzactii private - care exclud privatizarile - in 2007, fata de 129 anul trecut. Valoarea medie pe tranzactie va creste pana spre 15 milioane euro, se mentioneaza in studiu.

Pentru acest an, Raiffeisen Investment estimeaza peste 150 de tranzactii private si cresterea valorii medii pe tranzactie la 15 milioane de euro.

Contactati de Wall-Street, oficialii Raiffeisen Investment au oferit un studiu reprezentativ asupra repartizarii pe sectoare economice a fuziunilor si achizitiilor din 2006. Astfel, sectorul Telecomunicatii/Media/IT a fost cel mai bogat in ceea ce priveste numarul fuziunilor si al achizitiilor, cu 28 de tranzactii private, urmat de cel al industriei grea si usoara, cu 25 de tranzactii. In ceea ce priveste volumul tranzactiilor incheiate in 2006, segmentul farmaceutic a fost cel mai bogat cu un total de 461 milioane de euro la 10 'dealuri', urmat de segmentul serviciilori financiare/asigurari cu un volum de 425 milioane de euro la un numar de 17 tranzactii private.

Insa in ce masura sunt fondurile private de investitii un motor al activitatilor de fuziuni si achizitii din Romania? Chiar daca fondurile private de investitii dispun de sume importante pentru astfel de tranzactii, acestea au fost implicate pe piata locala doar in 14 'dealuri' dintr-un total de 129, nefind luate in considerare tranzactiile in care au fost implicate SIF-uri.
Achizitiile si fuziunile din 2007 vor depasi 2,5 mld. euro
Majoritatea proiectelor in care s-au implicat fondurile de investitii in Romania au fost de tip buy-out, respectiv achizitii de pachete majoritare de actiuni sau pachete de control care sunt vandute dupa o perioada de 3, 5 sau 7 ani.

Achizitiile si fuziunile din 2007 vor depasi 2,5 mld. euro
Ca valoare cumulata a achizitiilor si fuziunilor Raiffeisen Investment estimeaza depasirea cifrei de 2,5 miliarde euro, fara finalizarea vreunei "mega tranzactii".

In acest moment, Raiffeisen Investment are in derulare sase proiecte insa compania nu se afla aproape de nicio finalizare. Oferim asistenta de achizitie pentru o companie de asigurari de talie internationala care intentioneaza sa isi construiasca o pozitie semnificativa pe piata locala. Un alt client vine din sectorul pharma iar ceilalti opereaza in sfera serviciilor si de retail, ne-a declarat Ioana Filipescu.

"Analiza noastra a aratat ca piata efectiva de M&A nu poate fi limitata la nivelul marilor tranzactii, ci aceasta trebuie sa includa si tranzactiile medii si mici, cu o valoare de circa opt milioane euro, dar cumuleaza un miliard de euro anual, cu tendinte evidente de crestere", a completat Filipescu.

Anul trecut Raiffeisen Investment a inchis trei tranzactii. Banca de investitii a oferit asistenta in vanzarea Efect Media, a treia companie de publicitate outdoor, in vederea transferului pachetului majoritar la Multireklam Zrt, leader ungar in publicitate outdoor, printr-un proces de ofertare competitiv. De asemenea, compania a oferit asistenta de achizitie pentru ANZAG, wholesaler german de produse farmaceutice, in achizitia unui pachet majoritar la Farmexpert, al patrulea wholesaler roman de produse farmaceutice si, o alta tranzactie care ramane confidentiala.

Raiffeisen Investment estimeaza ca piata de fuziuni si achizitii din Romania a avut o performanta buna anul trecut, insumand 6 miliarde de euro, dar s-a situat mai jos decat in 2005, cand au fost consemnate tranzactii de 6,8 miliarde de euro.

"Ambii ani au fost insa influentati de mega tranzactii - achizitia MobiFon de catre Vodafone in martie 2005 si respectiv privatizarea BCR catre Erste Bank finalizata in octombrie 2006 - care au reprezentat mai mult de jumatate din valoarea pietei din anul respectiv fiecare", se arata in studiu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri