Interagro va investi peste 50 de milioane de euro pentru realizarea unei fabrici de bioetanol la Zimnicea, in colaborare cu Academia Nationala de Stiinte a Chinei a declarat la The Money Channel, presedintele grupului, Ioan Niculae

Potrivit lui Niculae, aceasta investitie a fost decisa de grupul Interagro in urma cu o jumatate de an, iar fabrica ce urmeaza a fi construita va fi cea mai mare de acest fel din Europa Centrala si de Est. El a precizat ca s-a ales Zimnicea deoarece "acolo Interagro are si utilitatile si logistica necesara, pentru ca e o fabrica care va consuma o mie de tone de porumb pe zi".

Presedintele Interagro a spus ca este vorba de o investitie exclusiva a grupului, "iar contractele comerciale s-au semnat deja cu Academia Nationala de Stiinte a Chinei, care va livra tohnologia si echipamentele". Niculae a mentionat ca fabrica "urmeaza sa fie o unitate distincta, care se va ocupa numai de productia de bioetanol, in care Interagro va fi actionarul principal". Contributia chinezilor este determinanta. Ei vor livra atat tehnologia, cat si marea parte a echipamentelor pentru aceasta fabrica.

Ioan Niculae s-a declarat dezamagit de faptul ca la momentul semnarii contractului cu partea chineza, in luna noiembrie a anului trecut, Ambasada Romana din Beijing s-a aratat neinteresata de acest proiect, in timp ce China a fost foarte entuziasmata.

Mai mult, in timp ce autoritatile romane sunt nepasatoare fata de aceasta initiativa, presedintele Interagro, a declarat ca grupul desfasoara colaborare stransa cu partea bulgara. El a precizat ca in urma cu doua zile a avut o intalnire cu ministrul agriculturii din Bulgaria, iar acesta a privit proiectul cu un interes deosebit, "intrucat inseamna o sansa foarte mare de dezvoltare a judetelor limitorfe din nordul Bulgariei". Niculae a explicat ca aceasta sansa vine pe fondul capacitatii restranse de a se cultiva 300 de mii de tone de porumb pe an in Romania, astfel incat din aceasta cantitate, cel putin o treime ar urma sa fie produsa de Interagro in Bulgaria.

Ioan Niculae a adaugat ca ministrul agriculturii din Bulgaria a avut o atitudine mai mult decat pozitiva, de a crea conditii legislative, sau a pune la dispozitie unele terenuri din Bulgaria pentru constructia de silozuri in care sa fie stocata productia de porumb inainte de a fi transportata la Zimnicea, chiar introducerea unui feribot intre Sistop si Zimnicea si mai ales, s-a aratat dispus sa faca legatura intre grupul Interagro si Institutul de Cercetare in Agricultura pentru a folosi seminte din Bulgaria.

Interagro va uni patru companii intr-un holding pe care-l va lista la Bursa


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Cum pot firmele să ia credit cu dobândă zero și garanții de stat
Setari Cookie-uri