In urma unor discutii purtate cu oficialii combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galati, conducerea sindicatului Solidaritatea a hotarat, vineri, sa renunte la incetarea lucrului in timpul grevei de avertisment programate pentru luni, intre orele 10:00 si 12:00, transmite corespondentul NewsIn.

Presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat pentru NewsIn, ca greva de avertisment de luni se va face fara oprirea activitatii in combinat. Decizia a fost luata in urma unor discutii purtate cu administratia companiei.

Ne-am intalnit astazi (vineri n.r.) cu domnul director Bors (directorul de resurse umane pe Europa de Est-produse plate, Ionel Bors n.r.) si am discutat asupra comitetului nostru de greva. Dumnealui ne-a prezentat locurile de munca de pe platforma unde nu se poate opri activitatea, dar si locurile unde se poate inceta lucrul, dar trebuie pazite instalatiile. Erau cam multe asemenea locuri de munca pe acea lista, asa ca am concluzionat ca nu avem suficient timp pana luni sa ne organizam cum trebuie, adica sa stabilim cu precizie si de comun acord locurile de munca periculoase si oamenii nostri responsabili cu supravegherea utilajelor pe durata protestului, a explicat Gheorghe Tiber.

El a tinut sa sublinieze ca, desi pe durata grevei de avertisment nu va fi intrerupta activitatea, asa cum se stabilise initial, Solidaritatea nu va renunta la acest protest. Daca nu oprim lucrul pe timpul celor doua ore, asta nu inseamna ca nu se mai tine greva de avertisment. Se tine, a spus liderul Solidaritatea.
Acesta a adaugat insa ca detaliile ce nu au putut fi reglementate acum vor fi fixate pana pe 26 martie, cand este programata declansarea grevei generale. Am fost ocupati acum cu ultimele discutii cu administratia, dar, pana la greva generala, vom fi pregatiti si vom sti exact care sunt locurile de munca unde putem inceta lucrul si cine sunt responsabilii de greva pana la nivelul atelierelor, a afirmat Gheorghe Tiber.

Potrivit aceleiasi surse, intre greva de avertisment de pe 19 martie si greva generala care va fi demarata pe 26 martie, Solidaritatea va sustine un miting la poarta principala a combinatului. Am stabilit data de desfasurare a mitingului. Va fi miercuri, 21 martie, incepand cu ora 13:30, a mentionat Tiber.

Solidaritatea si celelalte organizatii sindicale reprezentative din combinat se vor intalni cu administratia pentru a relua negocierile asupra capitolului salarizare, sambata, la 48 de ore de la intalnirea cu directorul general al combinatului, Augustine Kochuparampil. Acesta din urma a invitat, joi, liderii sindicali sa continue tratativele cu membrii comisiei patronale asupra majorarii salariale aplicabile in acest an in unitate, chestiune aflata momentan in divergenta.

Sindicatul condus de Gheorghe Tiber a anuntat ca isi mentine propriile revendicari: 35% majorare salariala in acest an, 250 de lei prima de sarbatori, 1.000 de lei prima de vacanta, un spor de 50% si respectiv 100% pentru zilele de sambata si duminica lucrate si o zi in plus la concediile de odihna.

Contractul colectiv de munca al combinatului siderurgic galatean, negociat in 2002, a expirat in decembrie 2006. Tratativele intre patronat si sindicate pentru un nou contract, de data aceasta anual, au demarat pe 1 decembrie 2006, insa cele doua parti nu au reusit sa se inteleaga pana acum asupra celei mai importante clauze salarizarea, sindicatele declansand conflictul de interese pe 12 februarie.

In prezent, salariul minim incasat de un muncitor necalificat de pe platforma siderurgica este de 436 de lei, iar cel acordat unui muncitor calificat este de 554 de lei. Combinatul Arcelor Mittal Galati are in jur de 15.000 de salariati. Pe langa aceasta unitate siderurgica, compania Arcelor Mittal mai detine in Romania combinatele de la Iasi, Roman si Hunedoara, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri