5.670 de lei brut, plus bonuri de masă de 267 de lei, plus sporuri salariale care cu ușurință pot crește salariul cu 20% (sau chiar 100% în cazuri mai rare), și o lungă listă de beneficii precum bonus de nuntă, Crăciun, Paște, călătorii gratuite cu trenul, sau decontări de vacanțe – așa arată viața ceferistului de rând care în anul de criză 2021, dominat de reduceri salariale și controlarea “la sânge” a cheltuielilor în mediul privat, a ieșit în stradă pentru a protesta că Guvernul își permite neobrăzarea de a AMÂNA aplicare unei legi ce asigura noi creșteri salariale pentru angajații CFR.

Protestele sindicaliștilor CFR s-au înmulțit în februarie, ele având loc chiar și săptămâna aceasta în fața Ministerului Transporturilor, acolo unde au venit cu mai multe solicitări pentru Guvern.

Deși lista solicitărilor este una lungă și cuprinde fără îndoială puncte mai mult decât rezonabile, precum creșterea investițiilor în sectorul feroviar românesc, ajuns în paragină de-a lungul ultimelor decenii, picătura care a umplut paharul și care i-a scos în stradă ACUM pe ceferiști este reprezentată de faptul că Guvernul vrea să le înghețe salariile anul acesta, prin amânarea, până la 1 aprilie 2022, a aplicării Legii nr.195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar.

Ce prevede Legea 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar și de ce amânarea acesteia îi “doare” pe sindicaliștii CFR

Aplicarea Legii 195/2020 ar asigura creșteri salariale și o lungă listă de beneficii angajaților CFR (o bună parte dintre aceste beneficii au existat și anii trecuți).

Din lista drepturilor personalului feroviar pe care legea o prevede merită amintite următoarele drepturi:

  • posibilitatea de a ieşi cu 5 ani mai repede la pensie începând cu luna septembrie 2021.
  • să beneficieze, o singură dată pe an, de decontarea de către angajator a unui procent de 50% din cheltuielile ocazionate de efectuarea concediului de odihnă. Suma decontată nu poate depăși nivelul a de 3 ori salariul minim brut pe țară garantat în plată și se stabilește prin contractul colectiv de muncă;
  • să beneficieze de ajutoare materiale la sărbătorile de Paște și Crăciun, de Ziua Feroviarilor, precum și în caz de deces al salariatului sau al unui membru de familie al acestuia, la nașterea copilului/adopția unui copil minor, la căsătorie.
  • să beneficieze de autorizație de călătorie gratuită pe calea ferată, atât în interes personal, cât și în interes de serviciu, în condițiile legii;
  • să beneficieze, în cazul concedierilor colective, de o sumă compensatorie al cărui cuantum nu poate fi mai mic decât nivelul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat (n.red. un total 27.145 lei - luând în calcul salariu mediu brut -5.429 lei- la nivel național anul trecut).
  • să beneficieze de concediu de odihnă anual, de cel puțin 24 de zile lucrătoare, precum și de alte concedii, stabilite prin contractul colectiv de muncă;
  • să primească indemnizații de instalare, în cazul modificării locului de muncă, de delegare, precum și decontarea cheltuielilor de cazare. Nivelul minim al indemnizației de delegare pentru personalul feroviar este de 2,5 ori cuantumul stabilit potrivit legii pentru personalul bugetar;
  • să primească locuință de intervenție, de serviciu, socială sau de protocol, după caz;
  • să beneficieze de vouchere de vacanță, tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă sau alte tipuri de tichete de valoare acordate potrivit legii;

De asemenea, membrii familiei personalului feroviar beneficiază gratuit de:

  • asistență medicală și medicamente în cadrul sistemului de asigurări de sănătate;
  • decontarea cheltuielilor de transport în situația mutării personalului feroviar în interes de serviciu în altă localitate
  • legitimații de călătorie gratuite pe calea ferată.

Cum se calculează salariile angajaților CFR

În lege se prevede și că salariul angajaților CFR este compus din salariul de bază și o parte variabilă constituită din indemnizații, sporuri, premii, prime, bonusuri, alte adaosuri și drepturi salariale suplimentare, stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern.

Salariul de bază pleacă de la nivelul minim brut pe țară garantat (2.300 de lei în 2021) și se majorează cu diferiți coeficienți de ierarhizare. Astfel, cel mai mic salariu de bază în CFR (atenție, fără bonusuri, tichete de masă, prime, etc) este de 2.300 lei, aferent unui coeficient de 1, acesta fiind plătit muncitorilor necalificați.

Un angajat CFR cu liceul terminat primește minim 3.220 lei brut.

Un angajat CFR care are studii superioare de lungă durată are un salariu brut ce pornește de la 5.060 lei (coeficient 2,2).

Din nou merită repetat că toate sumele de mai sus nu includ sporuri, bonusuri sau alte beneficii.

Sporuri, sporuri și iar sporuri la CFR. Tupeu de sindicalist: Nu avem spor de antenă, de radiații sau de calculator, avem un singur spor - de noapte

Potrivit calculelor wall-street.ro pe baza bilanțului CN CFR SA din primul semestru al anului 2020, salariul mediu brut lunar a fost anul trecut de 5.670 lei brut. De asemenea, fiecare angajat a mai primit lunar tichete de masă în valoare de aproximativ 260 lei.

La un protest organizat la Brașov la începutul acestei luni de Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane, alături de Federaţia Elcatel, sindicaliștii s-au plâns, printre altele, de faptul că și sporul de noapte ar putea să fie tăiat anul acesta.

„Nu avem spor de antenă, de radiaţii, de calculator. Avem un singur spor, pe cel de noapte. Sporul de noapte l-am cerut pentru că noi muncim şi noaptea, şi sâmbătă şi duminică, când alţii chefuiesc", a afirmat un alt sindicalist citat de Agerpres.

Afirmația potrivit căreia ceferiștii ar avea un singur spor este însă complet falsă. Astfel, potrivit drepturilor salariale prevăzute în Contractul Colectiv de muncă pe anii 2019-2020 (documentul poate fi consultat AICI), lista sporurilor este una semnificativă. O privire sumară asupra acesteia arată faptul că un angajat CFR poate cu ușurință să ajungă la un spor salarial de 20-30%.

Sporuri salariale angajați CFR

  • Spor de vechime: 12% pentru angajații cu 3-5 ani vechime. Cifra crește până la 25% pentru cei cu 20 de ani vechime.
  • Sporul pentru condiții de muncă feroviară (7%) sau sporul de condiții grele de muncă feroviară (10-15%).
  • Sporul pentru condiții vătămătoare (nocive) +10%.
  • Sporul pentru condiții periculoase +15%.
  • Sporul pentru lucru în timpul nopții (între orele 22:00 și 6:00) +25%.
  • Sporul pentru orele suplimentare +95%.

La sfârșitul lunii iunie 2020, CFR înregistra deja pierderi de 135 mil. lei, de peste 5 ori mai mari decât în tot anul 2019. Compania a avut un număr mediu de 22.268 angajați în primul semestru de anul trecut.

Sursa foto: Vlad Ispas / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri