Apetitlul companiilor de stat, aflate în dificultate, față de măsurile de structurare financiară prevăzute de legislația românească este unul extrem de scăzut, conform datelor prezentate de către Andrei Cionca, CEO & Cofondator Impetum Group în cadrul dezbaterii Confidex despre Recuperarea post-pandemie și drumul spre o nouă economie.

Analiza a avut în vedere mai multe companii de stat aflate în dificultate și a urmărit măsurile luate de acestea în ceea ce privește restructurarea financiară.

”Din 31 de companii de stat aflate în dificultate în ultimii trei ani, pe care le-am ales, doar cinci au aplicat pentru măsuri de restructurare financiară prevăzută de legislația românească, respectiv: două au aplicat la dispozițiile Ordonanței 6 privind restructurarea financiară a datoriilor la bugetul de stat, una este în concordat preventiv și doar două au luat ajutoare de stat de salvare sau de restructurare. Deci, avem cinci companii din aceste 31 care au făcut ceva în sensul restructurării financiare, chiar dacă există un exemplu de succes: compania Romaero. Noi ne-am dori ca toate companiile de stat supraîndatorate să aplice pentru soluții legale”, a precizat Andrei Cionca în cadrul dezbaterii ”Recuperarea post-pandemie și drumul spre o nouă economie”.

Sub îndrumarea echipei CIT Restructuring, companie fondată de CITR, parte din Impetum Group, ROMAERO a obținut in luna noiembrie a anului trecut aprobarea ANAF pentru implementarea planului de restructurare prin OG6.

Astfel, pe lângă cei 50 mil. de lei recuperați deja, statul român urmează să mai încaseze încă 77 mil. de lei pe parcursul implementării planului de restructurare din totalul datoriei istorice acumulată în ultimii 10 ani de activitate a companiei. De partea cealaltă, companiile menționate anterior de Andrei Cionca, cele 31 de companii de stat menționate de Andrei Cionca au în pierdeti totale de 2 miliarde de lei pe an.

De partea cealaltă, companiile menționate anterior de Andrei Cionca, cele 31 de companii de stat menționate de Andrei Cionca au în pierdeti totale de 2 miliarde de lei pe an.

Lipsa unei presiuni asupra marilor companii de stat nerestructurate face ca în interiorul acestora să nu exite voința de a face mutări în acest sens, consideră reprezentantul Impetum.

”Nu au o voință internă de a se restructura pentru că nu e nicio presiune asupra lor. Se finanțează pe credit de la bugetul de stat. Atâta vreme cât nimeni nu le execută sau nimeni nu pune o anumită presiune, nu au o voință internă de a se restructura”, adaugă Andrei Cionca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri