Companiile Electrica Banat si Electrica Dobrogea au intrat in proprietatea concernului italian ENEL, ieri fiind parafate la Bucuresti documentele finale ale contractului de privatizare, semnat in urma cu un an.

ENEL va plati pentru 51a din actiunile celor doua societati 112 milioane euro, din care statul va incasa 35,1 milioane euro pentru pachetul vindut direct, de 24,62% din actiuni. Diferenta va ramine in companii, ca aport de capital. Pe linga sumele platite pentru pachetul majoritar, concernul italian va prelua si datoriile celor doua societati, cifrate la 100 milioane euro. Electrica Banat si Electrica Dobrogea deservesc 1,4 milioane de clienti, in regiuni cu o populatie totala de 3,7 milioane de locuitori. Cele doua societati furnizeaza 19% din energia consumata in Romania.

Scrisoare de garantie pentru a acoperi riscul pierderilor. Tot ieri, Citibank Romania a emis o scrisoare de garantie de risc partiala cu privire la achizitia de catre Enel Italia a societatilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea, informeaza un comunicat al Citibank Romania. In valoare de 60 millioane euro, scrisoarea de garantie a fost eliberata in favoarea companiilor de distributie a energiei electrice si va acoperi o perioada de aproximativ cinci ani. Garantia va sprijini finantarea acordata guvernului de Citigroup si va fi utilizata pentru compensarea societatilor de distributie a energiei, in urma posibilelor pierderi de venituri rezultate din orice fel de modificare sau anulare a clauzelor existente anterior in cadrul legislativ privind furnizarea si distributia energiei electrice.