Dupa ce 2006 fost un an record la achizitii si fuziuni pe piata romaneasca, astazi se fac estimari asupra numarului de companii care vor merge la altar in 2007. Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania este estimata in 2007, in absenta unor tranzactii foarte mari, la peste 2,5 miliarde de euro, cu mult sub nivelul de 6 miliarde euro din 2006, potrivit unui studiu al Raiffeisen Investment. Conform datelor UniCredit, anul acesta se asteapta sa intre in tara circa 5,6 miliarde de euro, fara a se preciza valoarea investitiilor de pe urma achizitiilor facute de companiile straine.

�In 2007 va exista un potential foarte bun pentru piata de locala de fuziuni si achizitii, cu o activitate mai pronuntata in cea de-a doua parte a anului, iar volumul tranzactiilor vor fi robuste�, a declarat pentru Wall-Street Ciprian Ghetau, seful departamentului de M&A al bancii de investitii Capital Partners.

Potrivit lui Ciprian Ghetau, anul acesta vom asista la o serie de tranzactii importante in sectoare precum este cel financiar, media, retail, real-estate, healthcare sau sectorul serviciilor IT, in timp ce tranzactiile cross-border se vor intensifica. �In 2007, fondurile de investitii de private equity vor reprezenta motorul cresterii numarului de �dealuri� pe piata romaneasca comparativ cu 2006�, apreciaza oficialul Capital Partners.

Cate companii romanesti vor merge la altar in 2007?Un domeniu care va fi printre cele mai vizate de investitori anul acesta, pentru ca are si cel mai bun ritm de crestere, este cel al serviciilor medicale private. De curand, 3i , unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume, a anuntat o investitie in reteaua de clinici medicale Centrul Medical Unirea. Mai mult, alte companii de servicii medicale precum MedLife si Sanador au devenit tinta investitorilor strategici care vaneaza de obicei cele mai dinamice companii.

Spre exemplu, Advent International, una dintre cele mai active companii de investitii prezenta si in Romania, va miza anul acesta in special pe servicii, bunuri de larg consum, healthcare, retail si materiale de constructii, incercand sa urmareasca acele sectoare care sunt preconizate sa inregistreze rate superioare de crestere sau unde Advent are o experienta bogata prin prisma investitiilor facute la nivel mondial.

�Fondurile de private equity isi vor spori activitatea in Romania, urmarind oportunitatile care vor aparea in viitorul apropiat. In consecinta, competitia pentru dealuri' se va intensifica, iar numarul si dimensiunile acestora vor creste. Accesul la leverage va fi din ce in ce mai mare, tinzand spre niveluri intalnite in tarile din centrul Europei�, ne-a declarat Sebastian Tcaciuc, Senior Associate Advent International.

IT-ul va ramane si anul acesta unul din domeniile de interes pentru investitorii straini. Printre numele cele mai vehiculate se numara Softwin, GECAD si Romsys, probabil trei dintre cele mai interesante si curtate companii locale de IT. Mai mult, de cateva luni se vorbeste in piata de profil despre o intrare prin achizitie a unui actor international in zona de online, tintele clare de achizitie fiind siteurile de recrutare online eJobs si BestJobs.

Cate companii romanesti vor merge la altar in 2007?Zona financiara ramane si anul acesta sub microscopul mai multor investitori straini, insa oferta nu este foarte bogata pe piata si, mai mult, analistii sustin ca deja este prea tarziu pentru intrarea granzilor in Romania. Cu siguranta, Banca Transilvania este astazi cea mai atractiva tinta de achizitie de pe piata financiara din Romania despre care au aparut informatii pe piata ca este curtata de grupul financiar GE Money. Reprezentantii celor doua institutii financiare nu au confirmat insa negocierile pentru o posibila preluare.

Citeste si:

Sectorul asigurarilor este vanat de investitori, insa nici aici nu exista foarte multe optiuni de cumparare. Compania de asigurari de viata Grawe Romania a inceput discutiile pentru realizarea unei noi achizitii, dupa ce in urma cu doi ani a preluat societatea Sara Merkur. "Discutii privind o eventuala achizitie au fost initiate cu mai multi jucatori din sistem, dar negocieri mai serioase au avut loc doar intr-un singur caz. Vrem sa incheiem tranzactia in 2007, dar nu depinde de noi", a declarat directorul general al Grawe, Peter Kaszk.

Tot in zona asigurarilor, in acest moment, Raiffeisen Investment are in derulare un proiect de asistare a unui �deal�. �Oferim asistenta de achizitie pentru o companie de asigurari de talie internationala care intentioneaza sa isi construiasca o pozitie semnificativa pe piata locala�, ne-a spus directorul Raiffeisen Investment Romania, Ioana Filipescu.

De asemenea, industria farmaceutica va fi si anul acesta in atentia investitorilor datorita marjelor de profit pe care inca le genereaza. Dintre producatorii locali, mai sunt astazi de vanzare doar Antibiotice Iasi, LaborMed si Biofarm, iar la nivelul distribuitorilor, focusul este asupra unor companii ca Montero, Fildas si Farmexim.

Cate companii romanesti vor merge la altar in 2007?Piata serviciilor de curierat, una dintre cele mai concentrate din Romania, mai este interesanta pentru investitorii straini numai prin intermediul a doi jucatori cu capital privat autohton: Cargus si TCE Logistica, divizia de curierat a grupului RTC care va fi vanduta anul acesta, potrivit lui Octavian Radu, fondatorul grupului. La jumatatea anului trecut, Octavian Radu apreciase ca o astfel de companie poate avea un pret de pana la cinci ori mai mult fata de valoarea reala a companiei, estimarea facuta fiind insa foarte larga.

Piata locala a mezelurilor a trecut in anii anteriori prin procesul marilor tranzactii de pe piata industriei alimentare, iar jucatori precum Reinert, numarul trei de pe piata procesatorilor de carne din Germania, sau compania americana Smithfield au investit in Romania sute de milioane de dolari, in conditiile in care considera tara noastra principala tinta de investitii pentru aceasta perioada.

Cu toate acestea, potrivit specialistilor, anul acesta va fi unul al preluarii firmelor romanesti de pe piata mezelurilor de companiile multinationale. In mod normal, in 2007 achizitiile vor continua, acestea fiind insotite de intrari noi pe piata. Insa care ar fi tintele marilor investitori? Piata preparatelor si semipreparatelor din carne este dominata si de jucatori autohtoni precum Cris-Tim, Aldis Calarasi, Angst sau Caroli.

Tot in industria de FMCG, gasim ca tinte achizitii, pe de o parte, companii precum Prodlacta si Covalact din piata lactatelor si, pe de alta parte, Ultex Tandarei si Argus Constanta, din piata uleiurilor care pot completa valul de achizitii din ultimul an.

In final, si businessul firmelor de avocatura din Romania, estimat la 100 de milioane de euro anual, va atrage greii internationali care vor intra pe piata locala si prin achizitii. In opinia specialistilor, exista in piata foarte multe firme de talie mica si medie in Romania care sunt atragatoare pentru marile companii internationale. �Inca nu am primit oferte concrete de cumparare, insa contacte si discutii exista cam de trei ori pe an. Aceste discutii nu au dus inca la vreo concluzie�, a afirmat de curand pentru Wall-Street Calin Andrei Zamfirescu, Senior Partner al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP).