Disponibilizatii de la Tractorul si Rulmentul Brasov vor dubla numarul somerilor din judet, iar cei peste 4.000 de muncitori vor primi lunar, pe langa platile compensatorii oferite la desfacerea contractului colectiv de munca, venituri de completare si indemnizatii de somaj
Potrivit directorului executiv adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Brasov (AJOFM), Daniela Moise, pe parcursul lunii aprilie, peste 4.000 de muncitori vor fi disponibilizati de la uzinele Tractorul si Rulmentul, agentia primind deja notificarile de la cele doua fabrici.

"In prima etapa vor fi disponibilizati 3.800 de muncitori; in 21 aprilie vor fi concediati 1.800 de la Tractorul si in 26 aprilie, 2.000 de la Rulmentul, cand li se vor desface contractele de munca, date la care vor primi si platile compensatorii. in perioada imediat urmatoare, agentia va prelua dosarele de la sediile societatilor si se vor declansa procedurile pentru calcularea veniturilor de completare si a indemnizatiei de somaj. Estimam ca cel tarziu in iunie se va incepe si plata acestor venituri", a explicat Daniela Moise, citata de NewsIn.

Potrivit ordonantei 116, privind protectia sociala a muncitorilor disponibilizati, plata veniturilor compensatorii si a celor de completare pentru persoanele concediate colectiv se face din bugetul asigurarilor pentru somaj. Daniela Moise a spus ca intr-o prima etapa vor fi date aproximativ opt milioane de lei, reprezentand platile compensatorii, dupa care se vor plati lunar indemnizatiile si veniturile de completare. Bugetul AJOFM Brasov pentru 2007 este de 83 de milioane de lei, buget in care au fost prevazute si platile pentru muncitorii disponibilizati.

Valoarea platilor compensatorii este egala cu doua salarii medii nete pe economie din luna ianuarie, ceea ce reprezinta 1.836 de lei. Lunar, persoanele disponibilizate primesc indemnizatia de somaj, care este egala cu 75% din salariul minim pe economie, si anume 292 de lei, la care se adauga veniturile de completare, care sunt egale cu media ultimelor trei salarii ale muncitorului, dar nu mai mult de un salariu mediu net pe economie. Aceste plati se efectueaza pentru o perioada cuprinsa intre 20 de luni si doi ani, in functie de vechimea in munca a beneficiarului. Potrivit liderului sindical de la Tractorul, Gheorghe Apostu, media salariilor muncitorilor este de aproximativ 700 de lei. in cazul in care muncitorii se angajeaza in aceasta perioada vor primi doar jumatate din venitul de completare.

In opinia directorului adjunct al AJOFM Brasov, disponibilizarile masive de la cele doua uzine nu vor crea agentiei probleme deosebite, desi numarul somerilor aproape ca se va dubla, in conditiile in care acum in Brasov sunt in jur de 5.500 de someri inregistrati. "Ne straduim sa integram pe piata muncii un numar cat mai mare dintre acesti oameni. Deja am organizat o bursa a locurilor de munca destinata special muncitorilor disponibilizati, iar in 20 aprilie va fi bursa generala a locurilor de munca", a spus Daniela Moise.

Reprezentantul AJOFM a mai precizat ca agentia, in colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Munca, a inceput un control la toate societatile din Brasov pentru a descoperi locurile de munca vacante pe care agentii economici nu le declara la agentia de ocupare, desi sunt obligati prin lege sa faca acest lucru. Totodata agentia va face si cursuri de pregatire profesionala pentru persoanele disponibilizate, le va oferi consiliere in vederea gasirii unui loc de munca si le va cauta slujbe. in cazul in care o persoana refuza locul de munca gasit de agentie, autoritatile ii suspenda plata veniturilor de completare.

In opinia liderului sindical de la Tractorul, muncitorii disponibilizati vor fi foarte greu de reintegrat pe piata muncii, in primul rand pentru ca Brasovul este un judet saturat de someri proveniti din disponibilizari, iar in al doilea rand pentru ca media de varsta a celor concediati este de 45 - 50 de ani, varste la care reorientarea profesionala se face cu dificultate.

Adunarile Generale ale Actionarilor celor doua uzine brasovene au decis, dupa mai multe intalniri care au avut loc de la inceputul anului, lichidarea voluntara a fabricilor si disponibilizarea muncitorilor in doua etape. La Tractorul, 1.800 de muncitori sunt deja in proces de diponibilizare, urmand ca restul de 123 sa fie concediati pana in cinci aprilie. Miercuri a inceput procesul de disponibilizare si pentru 2.000 de salariati de la Rulmentul, din cei 2.300.

Principalul actionar la cele doua uzine este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care detine 80,18% din actiuni la Tractorul si 50,9% la Rulmentul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri