Cristian Foldeș, medic stomatolog care a terminat Facultatea de Medicină Dentară în 2019, a decis să își deschidă o afacere cu echipamente medicale necesare stomatologiei. Cu spiritul antreprenorial deprins pe băncile școlilor, Foldeș și-a adaptat business-ul la noile trenduri, introducând plata în criptomonede.

Practica în ramura stomatologiei nu i-a displăcut lui Foldeș, însă, după cum el însuși mărturisește, ”lucrurile începute merg deja bine în domeniul dentar”, prin urmare s-a îndreptat către o altă direcție, în același domeniu. În plus, mai povestește tânărul antreprenor, a fost și o chestiune de costuri.

”Nașul meu m-a sfătuit să urmez cursurile Facultății de Medicină Dentară, a crezut că mi se potrivește, iar eu i-am ascultat sfatul. Însă când am vrut să îmi deschid un cabinet, mi-am dat seama că în România nu există calea de mijloc. Ori e prea scump, ori e prea ieftin”, a declarat Foldeș, într-un interviu wall-street.ro.

Cum practica în domeniu nu a fost o soluție, Foldeș s-a îndreptat spre furnizarea de echipamente medicale necesare stomatologiei, cum ar fi unituri dentare (scaunele specifice cabinetelor medicale), aparate de chirurgie sau de sterilizare, dar și aparate de radiologie, cea mai recentă investiție a sa, echipamente ce pot fi achitate și cu criptomonede.

Printre clinicile recent inaugurate, folosind aparatura Gramm Dental, se numără:

Sursa Foto: Gramm Dental

”A fost dificil la început. Medicii sunt niște clienți deosebiți și au nevoie să capete mai multă încredere înainte de a achiziționa un aparat. Până la urmă, este în joc sănătatea oamenilor. Însă am reușit să convingem treptat acest segment, mai ales că garanția aparatelor furnizate de noi este de 5 ani”, a adăugat Foldeș.

Pe card, în criptomonede

Odată ce ideea de afacere a fost pusă pe hârtie, Cristian Foldeș a început să caute furnizori din străinătate, din Austria, China sau Coreea, vizitând o serie de fabrici. După ce au stabilit contractele de colaborare, Foldeș a pus bazele Gramm Dental, care s-a extins repejor la nivelul României, în prezent, acceptând și plata în criptomonede, cu un proces simplu de urmat.

”Acceptăm plata în Bitcoin, Ethereum, dar și XRP. Procedura este simplă. Să presupunem că avem suma de 40.000 de euro de plată. Se transferă costul de la client la noi, într-un wallet (portofel). După care noi convertim suma într-un exchange, iar de acolo tot noi decidem ce e de făcut”, a precizat medicul.

Foldeș menționează că nu a experimentat plata în criptomonede în acest domeniu, însă a probat tranzacția într-un alt segment și a funcționat foarte bine.

Bineînțeles, prețurile pentru echipamentele medicale sunt disponibile pe site, alături de o descriere a produsului, dar și de potențiale oferte, de care medicii pot beneficia.

Radiologia dentară, un nou nivel

Tânărul antreprenor ”se mândrește”, în prezent, cu reușita de a furniza și instala și aparate de radiologie dentară, după ce a așteptat doi ani și jumătate pentru o autorizație. De altfel, precizează Foldeș, aceasta este și una dintre direcțiile de dezvoltare ale Gramm Dental pentru 2022, alături de extinderea în aria de beauty.

”Prima instalare a unui astfel de aparat a avut loc în aprilie 2020. Am avut mari emoții, mai ales că echipa mea a lucrat trei zile la montajul acestuia”, a comentat antreprenorul.

Dacă la aparatul de radiologie, montajul a durat trei zile, în cazul celorlalte echipamente, acesta durează maximum două zile (dacă accesul în locație este dificil). Cât despre apropierea de aria de beauty, Foldeș precizează că nevoile în ceea ce privește aparatura sunt similare: unituri, aparate de sterilizare sau lămpi.

Pe lângă extinderea vânzărilor în aria de radiologie și beauty, antreprenorul român speră să devină un furnizor de încredere pentru medicii din străinătate, în state cu care a început colaborarea (Franța, Italia sau Dubai), despre care povestește că a fost primit cu o oarecare reticență.

”Am început să discutăm cu medici din Franța în 2019. La început, erau foarte rezervați, credeau că nu le vom mai răspunde la telefon odată ce achiziția s-a încheiat. Însă, în acest sens, ne-au ajutat mult recomandările”, a mai spus Foldeș.

Pandemia și echipamentele medicale

Nu e o surpriză faptul că pandemia a zdruncinat toate sistemele economice și nu numai. Închiderea pentru mai bine de două luni a tuturor segmentelor a blocat activitatea operatorilor economici, inclusiv afacerea lui Foldeș.

”Pandemia ne-a prins întrucâtva pregătiți. Orice lucru sau afacere care se află sus ajunge și jos și invers, e un mers ciclic în care eu cred. În acest sens, la finalul lui 2019 am avut grijă să închid toate liniile de credit și să îmi achit toate datoriile. Mă așteptam la o criză mai mare sau mai mică, dar, într-adevăr, nu la pandemie”, a precizat antreprenorul.

Citeste si:

    În plus, Foldeș a menționat că a ajuns la o convenție cu medicii colaboratori în ceea ce privește plățile, astfel încât nici una dintre părți să nu fie afectată.

    Nu în ultimul rând, antreprenorul precizează că dezvoltarea unui business depinde foarte mult de recomandările pe care colaboratorii sau clienții le fac, iar cea mai grea încercare în afacerea sa este satisfacerea unei persoane care, prin natura sa, e nemulțumită. În plus, Foldeș recunoaște că observă cu atenție alți oameni din piață și încearcă să învețe din greșelile sau succesele lor, enumerând aici pe Dragoș Anastasiu, Mohammad Murad sau Cristian Onețiu.

    Gramm Dental este prezent în peste 150 de locații din țară, fiind bine dezvoltat în Iași, Baia Mare, Piatra Neamț, dar și București, având o echipă formată din 14 angajați și colaboratori. Compania furnizează echipamente medicale și în străinătate, în state precum Dubai, Italia sau Franța.

    Citeste si:

      Sursa foto: Gramm Dental/ Cristian Foldeș

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Cristina Marin
      Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri