Companiile din Romania apeleaza la servicii specializate de consultanta financiara in vederea unor fuziuni sau achizitii in grad foarte redus, ceea ce afecteaza negativ procesele de negociere in privatizari si vanzarea de firme, potrivit specialistilor BAC Investment Bank.

"In prezent, 80% din tranzactiile corporate din Romania nu se bazeaza pe o strategie de vanzare si o evaluare solida a companiilor. Aspectul este cu atat mai alarmant cu cat suntem intr-o perioada in care interesul fondurilor de investitii sau al companiilor mari din afara tarii creste fata de societatile romanesti", a declarat Matei Paun, managing partner al companiei de consultanta financiara BAC Romania.

Decizia de a gestiona cu resurse interne vanzarea companiei presupune riscuri peste cel al unui pret sub valoarea reala. Rolul principal al consultantului financiar si strategic este sa protejeze tranzactia si interesele clientului, sa selecteze cel mai bun partener de negocieri si sa asigure clientului sau toate atuurile necesare unei pozitii puternice si clare.

BAC Investment Bank a intermediat vanzarea unui pachet de 99,34% din actiunile Romstal Leasing catre KBC Lease, divizie a grupului financiar belgian KBC, pentru suma de 70 de milioane de euro, tranzactie finalizata saptamana trecuta.

„Procesul de negociere in cazul acestei vanzari a fost unul dintre cele mai scurte,” apreciaza Matei Paun, „iar KBC au fost convinsi de calitatea memoriului informativ si de prestanta echipei de negociere pregatite de trainerii BAC.”

BAC Investment Bank este o companie care activeaza in regiunea Europei Centrale si de Est de aproape sapte ani si de doi ani si jumatate in Romania, fiind specializata in servicii de consultanta financiara si strategica pentru vanzari, achizitii si finantari corporate.

Intre proiectele importante coordonate in Romania se numara cel mai mare plasament secundar de actiuni pe piata in 2005 pentru Biofarm (impreuna cu HTI Valori Imobiliare), precum si consultanta in probleme de offset pentru Gripen/SAAB Suedia in Romania.