România a fost al şaptelea producător de bere din cele 27 de state membre ale UE în 2020, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Anul trecut, s-au produs în Uniunea Europeană aproape 32 miliarde de litri de bere cu alcool, producţia UE fiind echivalentul a aproximativ 74 de litri per locuitor.

În plus, în 2020 s-au produs în UE 1,4 miliarde de litri de bere care nu conţinea deloc alcool sau conţinea mai puţin de 0,5%.

Comparativ cu 2019, producţia UE de bere care conţine alcool a scăzut cu 8%, în timp ce producţia de bere care nu conţinea deloc alcool sau conţinea mai puţin de 0,5% a rămas stabilă.

În rândul statelor membre UE, principalii producători de bere în 2020 au fost Germania (7,5 miliarde de litri de bere, sau 24% din producţia totală a UE), Polonia (3,8 miliarde de litri de bere, sau 12% din producţia totală a UE), Spania (3,3 miliarde de litri de bere, sau 10% din producţia totală a UE), Olanda (2,5 miliarde de litri de bere, sau 8% din producţia totală a UE), Franţa (2,1 miliarde de litri de bere, sau 7% din producţia totală a UE), Cehia (1,8 miliarde de litri de bere, sau 6% din producţia totală a UE) şi România (1,7 miliarde de litri de bere, sau 5% din producţia totală a UE).

Comparativ cu 2019, Slovacia a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei de bere care conţine alcool (25%), urmată de Grecia, Lituania şi Franţa (toate cu 3%).

În contrast, producţia de bere aproape s-a înjumătăţit în Italia în 2020 (minus 46% faţă de 2019), scăderi importante fiind înregistrate şi în Croaţia (minus 29%), Spania (minus 14%), Ungaria (minus 13%) şi Austria (minus 11%).

Olanda a exportat anul trecut 1,9 miliarde de litri de bere care conţinea alcool (reprezentând 21% din total exporturilor de bere ale blocului comunitar), ţara fiind cel mai mare exportator în rândul statelor membre UE, urmată de Belgia (1,7 miliarde de litri; 19%), Germania (1,5 miliarde de litri; 17%), Franţa şi Cehia (ambele cu 0,5 miliarde de litri; 6%), Irlanda şi Polonia (ambele cu 0,4 miliarde de litri; 5%).

Principalele destinaţii pentru exporturile către ţările din afara UE au fost Statele Unite (895 milioane de litri; 22% din totalul exporturilor de bere în afara blocului comunitar) şi Marea Britanie (881 milioane de litri; 21%).

Cu 0,8 miliarde de litri, Franţa a fost cel mai mare importator de bere care conţinea alcool în 2020 (reprezentând 16% din total importurilor de bere ale blocului comunitar). Germania a importat 0,7 miliarde de litri (13%), Italia, 0,6 miliarde de litri (12%), Olanda, 0,6 miliarde de litri (11%) iar Spania (0,5 miliarde de litri; 10%).

Importurile de bere care conţine alcool din ţări din afara UE sunt marginale comparativ cu importurile din interiorul blocului comunitar. În privinţa importurilor din afara UE, statele membre au favorizat berea britanică (268 milioane de litri) şi mexicană (95 milioane de litri).

Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia Zilei Internaţionale a Berii, celebrată în prima zi de vineri a lunii august.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri