ANRE a publicat, în vederea consultării publice, două proiecte de ordin referitoare la standardele de performanță ce trebuie îndeplinite de către operatorii de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, cu scopul de evita emiterea unor facturi în baza estimărilor, ca urmare a citirilor efectuate cu întârziere față de termenele prevăzute în reglementări.

În cazul standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, principalele modificări se referă la următoarele aspecte:

  • includerea unor prevederi explicite privind OBLIGATIA operatorilor de distribuție referitoare la perioada pe care o au la dispoziție pentru citirea indexurilor grupurilor de măsurare în cazul clienților finali și ai prosumatorilor(Prosumatorii sunt cei care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produc si livreaza energie din surse regenerabile).
  • asigurarea accesului utilizatorilor integrați în sisteme de măsurare inteligentă la datele istorice de consum (date de măsurare)
  • acordarea de compensații utilizatorilor în cazul depășirii perioadei de citire/lipsei accesului la datele istorice de consum.

În cazul standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale principalele modificări se referă la:

  • modificarea/redefinirea unor indicatori de performanță pentru activitățile relevante ale operatorului de distribuție a gazelor naturale cu privire la măsurarea gazelor naturale
  • periodicitatea citirii indexului echipamentului de măsurare
  • regularizarea diferențelor dintre alocări și cantitățile de gaze distribuite
  • racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale
  • compensațiile pe care operatorul are obligația de a le plăti pentru neîndeplinirea indicatorilor specifici, cu precizarea situațiilor în care acesta nu are obligația acordării compensațiilor

Totodată, a fost introdusă obligația operatorului de distribuție de a transmite utilizatorului o informare cu privire la dreptul acestuia de a primi compensații pentru nerespectarea prevederilor din prezentul standard și cu privire la situațiile în care operatorul sistemului de distribuție este obligat să acorde compensații, valorile compensațiilor, modul de solicitare/acordare, precum și termenul și modalitatea de plată ale acestora.

”Considerăm că modificările vor contribui la evitarea emiterii unor facturi aferente consumurilor de energie electrică și gaze naturale ale clienților finali în baza unor estimări, ca urmare a citirilor efectuate cu întârziere față de termenele prevăzute în reglementări. Astfel, perspectiva plății unor compensații clienților finali va conduce la stimularea operatorilor de distribuție în vederea realizării citirilor grupurilor de măsurare la termenele prevăzute de reglementările în vigoare”, precizează ANRE.

Autoritatea Naţională de Reglementară în Energie (ANRE) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor începe "controale foarte serioase" la furnizorii de energie şi de gaze naturale, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu la finalul lunii trecute.

"Eu cred că este un dezmăţ de facturi umflate, estimări aiurea, încărcare de contracte, şi cred că trebuie puse nişte reguli, iar instituţiile statului care au atribuţii de control să îşi facă treaba, pentru că numai aşa pot să înţeleagă că, totuşi, în România nu pot să facă. Poate acelaşi lucru ar fi vrut ei să îl facă în ţările lor de origine, ale furnizorilor şi totuşi nu fac acolo, pentru că reacţia acolo este mult mai rapidă. Eu mă bucur că instituţiile au reacţionat, am avut discuţii împreună şi de mâine se încep nişte controale foarte serioase. Legislaţie avem, cadrul legislativ avem, avem amenzi foarte mari. Dacă este cazul putem să modificăm amenzile şi nu am nici cea mai mică reţinere să vin cu o Ordonanţă de Urgenţă, o să modificăm amenzile şi pentru alte tipuri de acţiuni pe care le fac alţi furnizori şi care devin o obişnuinţă a unora, inclusiv facturi mărite. De ce să nu plătească ei pentru facturi mărite la cifra de afaceri, dacă fac lucruri repetitive, ca să nu mai facă a doua oră şi să fie foarte atenţi", a explicat Virgil Popescu

Sursa foto: TeodorLazarev / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri