Un sfert din producatorii de lapte vor fi eliminati de pe piata pana la inceputul anului 2010, masura fiind prevazuta si in Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, a declarat, pentru NewsIn, vicepresedintele patronatului din industria laptelui, Ioan Balan.
Acesta a precizat ca in Romania exista aproximativ 1,2 milioane de producatori de lapte, dar aproape 98 % practica o agricultura de subzistenta.

"In Olanda exista 30.000 de producatori de lapte, cati avem noi in judetul Cluj, de exemplu. Treptat, acesti producatori vor fi eliminati de pe piata, pentru ca tendinta este de asociere in grupuri de producatori. La inceputul anului 2010 probabil vom avea cel mult 800.000 de producatori", a spus Balan.

Potrivit lui Balan, aproximativ 85 % din laptele produs in Romania nu este conform cu normele europene, astfel incat marii producatori sunt obligati sa importe materia prima, pentru a putea exporta produse lactate.

La sfarsitul saptamanii trecute, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimnetelor (ANSVSA) a anuntat ca a solicitat Comisiei Europene ca laptele materie prima, care nu corespunde standardelor UE, sa fie procesat in unitati autorizate pana la 30 iunie 2008.

"Ministerul Agriculturii acorda o prima de 3.000 de lei pentru un litru de lapte conform, dar aceasta masura nu este suficienta pentru a redresa situatia de pe piata laptelui. Probabil vom avea nevoie de 15-20 de ani pana vom ajunge sa respectam cerintele europene. intre timp, s-ar putea sa nu realizam cota de lapte si sa se diminueze treptat cantitatea de lapte pe care avem voie sa o realizam", a precizat Balan.

Din datele furnizate de Departamentul de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL), pentru NewsIn, rezulta ca un numar de 861.067 de producatori au solicitat cota pentru vanzarea directa a unei cantitati de peste doua milioane de tone de lapte, iar 243.791 de producatori au solicitat cota pentru livrarea la fabrica a unei cantitati de peste un milion de tone de lapte. De asemenea, un numar de 632 de fermieri au solicitat o cota de aproximativ 200.000 de tone de lapte, pentru noi investitii.

Potrivit negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania are dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte pe an. Daca depaseste cota, Romania va fi penalizata si va plati o taxa de 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota. in egala masura, in cazul in care cantitatea de lapte produsa este mai mica decat cota, Romaniei i se va diminua cota de lapte pentru urmatorii ani.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri