Multe persoane cred că negocierea salariului de început sau solicitarea unei măriri poate arunca o lumină rea în ochii angajatorului, însă nu este așa, potrivit Business Insider.

Ideea că negocierea salariului va face compania la care vrei să te angajezi sau la cea în care lucrezi deja să te privească într-o lumină mai rea decât dacă nu ai face asta este doar un mit. Pe lângă asta, este doar unul dintre multele mituri legate de negocierea unei oferte salariale.

Dacă scazi în ochii unui manager pentru că soliciți să îți mărească salariul ar putea fi un semn că acesta nu te prețuiește în mod real, ceea ce înseamnă că ar trebui să pleci undeva unde ești apreciat, dacă situația financiară ți-o permite.

Oricum ar fi, chiar dacă te gândești la o nouă ofertă de job sau vrei să îți rediscuți remunerația, nu ar trebui să te ferești de negociere. Negocierea poate să îți aducă mai multe avantaje decât te-ai gândi – de la ridicarea potențialului tău financiar prin stabilirea unui standard pentru câștiguriile pe viitor și până la a te simți apreciat pentru munca și abilitățile tale.

Valoarea ta „de piață” este una fixă

Niciun angajat nu are o „valoare fixă” în piața muncii. De fapt, ca prețurile din orice industrie, valoarea serviciilor angajaților este una dinamică, bazată pe factori precum modul în care investitorii evaluează compania și pe narațiunea pe care le-o prezintă compania.

Valoarea ta ca angajat este dată, desigur, și de istoricul performanțelor tale, dar și de cât sunt dispuși alți angajatori să te plătească, precum și de ceea ce îi poți convinge că vei aduce companiei lor în termeni de

Salariul nu poate depăși marja pe care ți-a dat-o compania

Poate că ai cerut la un moment dat o mărire de salariu și ți s-a răspuns că nu este posibil, pentru că primești deja salariul maxim pentru „treapta” pe care lucrezi. Adevărul este însă că nivelul salarial pentru diferitele „trepte nu este săpat în stâncă”, și de fapt sunt stabilite de HR, un departament a cărui însărcinare este să mențină compania în limitele bugetului.

Așa că, înainte de a te da bătut, întreabă persoanele potrivite, oameni din HR. De asemenea, poți să negociezi pentru urcarea pe o treaptă superioară, dacă simți că treapta salarială pe care lucrezi este sub nivelul tău, solicitând o funcție mai înaltă.

Ai nevoie de o contraofertă pentru a-ți convinge actualii angajatori să-ți crească salariului

Aducerea la masa negocierii a unor contraoferte competitive a devenit un mod popular de asigurare a succesului solicitării de mărire a salariului, însă asta îi determină pe mulți să creadă că nu pot să primească o mărire dacă nu se pot prezenta cu un astfel de as în mânecă.

Realitatea este însă că o contraofertă nu este mereu necesară, ba poate chiar să te saboteze, limitând mărirea pe care ai putea să o primești la oferta pe care ai primit-o din altă parte.

Nu ești pasionat de ceea ce faci dacă vrei mai mulți bani

Oamenii sunt stânjeniți de numeroase lucruri când vine vorba de solicitarea unei măriri și se tem că nu vor părea interesați de activitatea în sine pe care o desfășoară dacă cer un salariu mai mare. Realitatea este însă că managerii se așteaptă întotdeauna la negociere ca parte a relațiilor de muncă.

La urma urmei, este o relație de business. Pentru a putea să ai mai multă îndrăzneală în vederea următoarei negocieri, vorbește cu persoane cu mai multă experiență sau care au cerut măriri și le-au obținut. Asta te va ajuta să înțelegi că acest proces este unul normal.

Nu poți cere ajutor în privința negocierii

Uneori poți să simți că firma angajatoare ține pâinea și cuțitul atunci când intenționezi să negociezi și că tu ești de fapt singur. Cu toate astea, mulți reușesc în negocierea unor remunerații avantajoase pentru că au avut parte de ajutorul unor mentori pe care nici măcar nu au trebuit să îi caute.

Dacă nu ai avut și tu norocul ăsta, va trebui să fii mai proactiv și să cauți persoane care să te asiste la negociere, pentru că cel mai probabil vei negocia cu oameni care au o întreagă echipă (HR-ul) în spate, care se ocupă doar cu asta. Așa că, înainte de negociere, găsește un expert în cunoașterea pieței, a nivelurilor salariale ale companiilor în general și a negocierii cu resursa umană.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri