Conducerea Petrom estimeaza pentru 2007 o cadere cu 37% a profitului operational fata de 2006, din cauza scaderii preturilor petrolului si a inchiderii unei rafinarii pentru intretinere, dar prognozele grupului petrolier sunt prin traditie prudente, a anuntat banca de investitii Wood.
Potrivit estimarilor conducerii executive a Petrom, castigul inainte de plata dobanzilor si a taxelor (EBIT) ar putea cobora in acest an pana la 1,7 miliarde lei, de la 2,1 miliarde lei, cat a fost prognoza in 2006, informeaza NewsIn.

Pentru anul 2007 Petrom mizeaza pe venituri de 10,6 miliarde lei, sub nivelul atins in 2006, de 10,9 miliarde lei. Castigurile inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) vor atinge nivelul de 2,8 miliarde lei, sub valoarea estimata in 2006, de 3 milioane lei, estimeaza Petrom.

Grupul petrolier mizeaza pentru 2007 pe un venit net de 1,69 miliarde lei, sub veniturile estimate in 2006, de 1.97 miliarde lei. Analistii bancii de investitii Wood Company, spun ca bugetul companiei a fost intocmit la sfarsitul anului 2006 si a luat in calcul posibilitatea reducerii preturilor la petrol. "De atunci, preturile petrolului exportat din Urali au crescut de la 56 de dolari pe baril pana la 65 dolari pe baril", spun analistii Wood.

Potrivit estimarilor bancii de investitii o miscare a pretului petrolului cu un dolar influenteaza cu 4% profitul operational consolidat.

Directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara, a declarat ca societatea a luat deja in calcul reducerea profitului si a cifrei de afaceri pentru acest an si va discuta bugetul pe 2007 in cadrul adunarii generale a actionarilor, programata pentru data de 17 aprilie.

Pazara a adaugat ca inchiderea Arpechim pentru revizie in luna aprilie si estimarea de reducere a preturilor petrolului sunt principalele cauze pentru care Petrom a admis ca in acest an ar putea avea profit si cifra de afaceri reduse. Potrivit estimarilor proprii, Petrom va inregistra, in acest an, un profit net de 1,69 miliarde lei, mai mic cu circa 25% decat in 2006, la o cifra de afaceri, care va scadea la randul sau la 10,64 miliarde lei, mai mica cu aproximativ 20% decat anul trecut.

Petrom a mai anuntat ca Rafinaria Arpechim a intrat in revizie, proces care va fi incheiat la inceputul lunii mai.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri