O companie românească a efectuat o achiziție importantă pentru business-ul său, încercând să anticipeze potențialul la nivel local al unei piețe evaluate la miliarde de euro la nivel global.

Este vorba despre Graphein, o companie românească, fondată de Eugen Ursu și Andrei Şueran în 2014. Compania oferă servicii de topografie inginerească, asistență topografică pentru infrastructură, cadastru și intabulare, scanare 3D, măsurători BOMA și pentru urmărirea comportării în timp a construcțiilor.

Dar acum vizează dezvoltarea afacerilor și pe o nouă piață, iar pentru acest lucru a decis să achiziționeze divizia Autodesk din cadrul companiei Dendrio Solutions, fosta GECAD, firmă înființată de Radu Georgescu. Au plătit 2,2 milioane de lei pentru a o achiziționa. Dendrio este parte a companiei Bittnet Systems, o altă companie cu fondatori români, Cristian și Mihai Logofătu.

2,2 milioane de lei este miza pusă în joc de către cei de la Graphein pentru a se pregăti pentru o piață cu potențial de miliarde de euro, în condițiile în care această achiziție le permite și varianta ieșirii pe piețele externe.

Am discutat cu Eugen Ursu, CEO-ul Graphein despre rolul acestei achiziții și despre oportunitățile de dezvoltare ale companiei în urma acestei tranzacții, iar el ne-a dezvăluit câteva dintre motivele care au stat în spatele acestei decizii de business.

„Prin preluarea diviziei Autodesk de la Dendrio, intrăm într-un sector de activitate evaluat la câteva milioane de euro în România, și la nivel de miliarde de euro la nivel global: piața de software specializat în construcții, producție, industrie și media & jocuri.

Prin tranzacția de preluare a diviziei Autodesk, vrem să ajutăm la crearea unui digital twin pentru fiecare obiect din lume. Este o viziune îndrăzneață care are potențial de internaționalizare”, ne-a dezvăluit Eugen Ursu.

Pentru a înțelege care sunt oportunitățile, trebuie menționat că Autodesk furnizează produse și servicii software care includ: AutoCAD, BIM 360, Civil 3D, Fusion 360, InfraWorks, Inventor, Maya, PlanGrid, Revit, Shotgun, 3ds Max. Măcar de AutoCAD sau 3ds Max sigur ați mai auzit.

Sunt soluții folosite de ingineri, arhitecți și manageri de construcții, softurile CAD au înlocuit proiectarea manuală. Ajută utilizatorii să creeze modele în 2D sau 3D, astfel încât să poată vizualiza construcția. Softurile CAD permit dezvoltarea, modificarea și optimizarea procesului de proiectare.

Practic, toată lumea folosește softuri CAD: autoritățile publice, companii de stat, dezvoltatori imobiliari, constructori, arhitecți, producători de mașini și dezvoltatori de jocuri”, a punctat Eugen Ursu.

CEO-ul Graphein ne-a mai spus că și-au dorit foarte mult achiziția diviziei de business care oferă soluții Autodesk a Dendrio Solutions, fostă GECAD – a antreprenorului Radu Georgescu - pentru că vor să fie motorul transformării digitale pentru piața construcțiilor din România.

„Un alt motiv strategic al tranzacției Graphein - Autodesk este extinderea portofoliului de clienți din Architecture şi Engineering&Construction și diversificarea în alte industrii, cum ar fi design de produs, producție şi digital. Cu Mihai Logofătu, CEO Bittnet Group, am fost coleg de liceu, așa că ne-a fost ușor să căpătăm încrederea că vrem proiectul Autodesk, mai ales că proiectul reprezintă o «moştenire» primită de la Radu Georgescu.

Evoluția Bittnet Group este una care ne inspiră în dezvoltarea business-ului nostru. Acum ceva timp l-am rugat pe Mihai Logofătu să ne ofere câteva sfaturi legate de finanțare, organizarea și dezvoltarea business-ului. În timpul acelor discuții și pentru că Dendrio a avut o ofertă de preluare a diviziei Autodesk, am luat în considerare să accelerăm discuțiile și să creștem noi acest business”, ne-a mai spus Eugen Ursu.

Achiziția vine și după ce, de-a lungul timpului, cei de la Graphein au înțeles că trebuie să vină pe piață cu servicii și soluții cât mai diverse, mai ales în locurile unde este nevoie de soluții aplicate și nu standardizate.

„Pe parcurs am observat că mulți specialiști au dificultăți când trec de la modul de lucru 2D în 3D. Știm cu toții cât de greu să fac schimbările într-o organizație. Și ne-am decis să-i ajutam și mai mult.

Folosind scanări 3D, software CAD și training-uri oferite de Graphein, companiile vor putea să-și reorganizeze procesele, să-și consolideze afacerea și să crească, astfel încât să devină organizații de frunte în domeniul lor. Vom avea o echipă suport, training și coaching care îi va ajuta să fie la curent cu toate oportunitățile oferite de digitalizare. Urmărim să integrăm și tehnologii ca VR, AR și AI”, ne-a mai explicat Eugen Ursu.

Atracția miliardelor

În condițiile în care cifra de afaceri a companiei Autodesk a crescut de la 2,02 miliarde de dolari în 2017 la 3,79 miliarde în 2020, iar dimensiunea globală a software-ului 3D CAD este estimată să ajungă la 15,41 miliarde dolari până în 2028, motivele de a paria pe zona de servicii care se bazează pe soluțiile Autodesk încep să devină chiar mai clare.

Tendințele în domeniu sunt de trecere de la 2D la 3D și de evoluție de la modul de lucru individual la cel colaborativ. Se folosesc din ce în ce mai mult tehnologiile VR, AR și chiar inteligența artificială.

Dacă am avea un mod de lucru colaborativ 3D , cu date asupra tuturor elementelor dintr-o clădire, folosind inteligența artificială vom putea avea clădiri mai eficiente și sustenabile. Deja există produse software care folosesc inteligența artificială la studii de urbanism sau la proiectarea eficientă. Iar Autodesk este cel mai mare dezvoltator de astfel de soluții”, ne-a mai explicat Eugen Ursu.

Noua achiziție le deschide drumul către o piață care așteaptă miliarde de investiții

Graphein vizează cu precădere zona de construcții, cea pe care s-a concentrat până acum, dar un sector pe care nu se puteau dezvolta așa cum o vor putea face de acum înainte este cel al infrastructurii.

„Noi ne-am adresat în primii 4-5 ani doar mediului privat, pentru că acolo tehnologia este adoptată mai ușor. La nivel național, nu putem avea o dezvoltare a infrastructurii, a clădirilor și a orașelor fără autoritățile publice care trebuie să monitorizeze lucrările și să administreze infrastructură viitoare”, ne mai spus CEO-ul Graphein.

Cum noua preluare le deschide un nou drum către proiectele de infrastructură, serviciile pe care le oferă compania s-ar putea adresa unei piețe care așteaptă investiții de miliarde de euro.

Prin programele PNRR vor fi disponibile pentru sectorul de transport 7,62 miliarde de euro, pentru Fondul pentru Valul Renovării 2,2 miliarde de euro, pentru sistemele de apă şi canalizare 1,88 miliarde de euro.

Sunt doar câteva sectoare în care serviciile integrate de măsurători, scanare 3D, maparea 3D a orașelor cu drona și software CAD pot ajuta la atragerea a cat mai mulți bani europeni. Estimăm o creștere substanțială a pieței în care activăm”, ne-a mai dezvăluit Eugen Ursu.

Nu în ultimul rând, acesta ne atrage atenția și asupra orașelor care vor să facă tranziția spre smart city.

Compania va continua să se extindă prin achiziții

Este clar că antreprenorii de la Graphein au simțit „mirosul de bani” din această piață a serviciile 3D CAD. Prin urmare, nu se vor opri aici planurile de extindere, iar achizițiile rămân un vehicul bun de a dezvolta afacerile.

Ne propunem să ne dezvoltăm prin fuziuni și achiziții, ca strategie de creștere, cu scopul de a deveni integrator de servicii și produse pentru digitalizarea construcțiilor și a spațiului construit din România.

Bugetul achizițiilor va depinde și de o viitoare finanțare pe care ne-o dorim să o accesăm de la investitori prin care să accelerăm și extinderea pe noi piețe internaționale. Ne propunem să creștem de la 5 francize, câte avem în prezent, la o rețea de 10 francize la nivel național și să deschidem un birou în Londra în anul 2022”, ne-a mai dezvăluit din planurile de viitor Eugen Ursu.

Potrivit acestuia, transformarea digitală are un progres uriaș în toate industriile din lume, iar companiile și administrațiile de vârf adoptă și implementează tehnologii digitale avansate. Restul companiilor vor trebui să se adapteze, să ridice ritmul de adoptare sau riscă să rămână în urmă.

Contextul este bun. În prezent, se lucrează și România la o legislație care să ajute la digitalizarea proceselor din construcții. Companiile de construcții adoptă din ce în ce mai mult soluții BIM (Building Information Modelling). Universitățile de profil sunt deschise să colaboreze cu mediul privat pentru pregătirea unei generații care să folosească soluțiile BIM”, ne-a mai spus Eugen Ursu.

Rămâne de văzut dacă pariul pus de Graphein se va dovedi a fi unul câștigător. Ținând cont de motivele enumerate de CEO-ul companiei, putem spune că a fost o decizie luată după ce situația a fost analizată cu atenție. Am putea spune că este un pariu destul de sigur, dar doza de risc este prezentă. Dar câteodată trebuie să iei decizii îndrăznețe pentru a-ți dezvolta afacerile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri