McDonald's a devenit unul dintre cele mai cunoscute lanțuri de restaurante din lume, servind circa 68 de milioane de clienți zilnic, în întreaga lume. Dar lanțul de restaurante nu a fost dintotdeauna așa cum îl știm astăzi. Primul restaurant McDonald's a apărut în 1940, în San Bernardino, California, fiind deschis de frații Richard și Maurice McDonald.

Potrivit site-ului McDonald's, restaurantul drive-in era cunoscut pe atunci sub numele de „McDonald’s Speedee Service System” și trebuia să fie un loc care „oferă mâncare delicioasă, servită incredibil de repede”, potrivit The Mirror.

O privire asupra meniului de acum 81 de ani arată că erau disponibile doar nouă articole, unele dintre cele preferate ale clienților, cum ar fi cartofii prăjiți și clasicele shake-uri groase și hamburgeri, fiind vândute cu doar 15 cenți.

mcdonalds

Însă meniul s-a schimbat destul de mult de-a lungul anilor.

Meniul inițial era mult mai simplu pentru a permite comenzilor să fie gătite mai repede și conținea descrieri ciudate ale alimentelor, precum un „hamburger pur de vită”, „cheeseburger tentant”, „shake-uri triplu grosime” și „cartofi prăjiți aurii”.

mcdonalds

Clienții mai puteau achiziționa o „Coca Cola pentru stingerea setei”, „bere rădăcină delicioasă”, „cafea fierbinte aburindă”, o „băutură cu portocale cu aromă plină” și „lapte rece răcoritor”.

Restaurantul a avut foarte mare succes, iar frații, supranumiți Dick și Mac, au decis să-și francizeze afacerea. Aceștia au vândut rapid 14 francize, 10 dintre acestea devenind restaurante operaționale, fără a include locația lor inițială din San Bernardino.

Când a început adevărata schimbare pentru McDonald's

La trei ani de la deschiderea primei locații, meniul McDonald's s-a schimbat ușor la restaurantele în franciză, fiind adăugate câteva articole noi.

S-au adăugat bere de rădăcină și înghețată, precum și „hamburgeri aristocratici” și sandvișuri cu unt de arahide și jeleu servite cu cartofi prăjiți.

De asemenea, au vândut două feluri de mâncare de inspirație mexicană - Chilli și Tamales și Chilli cu cartofi prăjiți.

Dar abia în 1955 restaurantele au devenit de fapt McDonald's-ul pe care îl cunoaștem astăzi.

În 1954, un bărbat pe nume Ray Kroc i-a vizitat pe frații McDonald din San Bernardino în calitate de distribuitor al Multimixer (o mașină de milkshake) și a analizat potențialul afacerii acestora.

El a continuat să cumpere drepturile de francizare ale restaurantelor fraților în toată țara și și-a deschis primul restaurant McDonald's în Des Plaines, Illinois, în 1955.

Kroc și-a imaginat, la acea vreme, că vor exista 1.000 de restaurante McDonald’s numai în Statele Unite.

În 1961, a cumpărat compania de la frații McDonald pentru 2,7 milioane de dolari, iar astăzi compania are peste 36.000 de restaurante în peste 100 de țări.

mcdonalds

Cât despre cei doi frați, după vânzarea afacerii, au rămas în umbră, păstrându-și, totuși, primul restaurant deschis, renumindu-l Big M. Decizia de a păstra primul restaurant deschis l-a enervat pe Kroc, care a deschis un McDonald’s lângă restaurantul celor doi, făcându-i să dea faliment, în cele din urmă.

Sursa foto: McDonald’s/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri