McDonald's a devenit unul dintre cele mai cunoscute lanțuri de restaurante din lume, servind circa 68 de milioane de clienți zilnic, în întreaga lume. Dar lanțul de restaurante nu a fost dintotdeauna așa cum îl știm astăzi. Primul restaurant McDonald's a apărut în 1940, în San Bernardino, California, fiind deschis de frații Richard și Maurice McDonald.
Potrivit site-ului McDonald's, restaurantul drive-in era cunoscut pe atunci sub numele de „McDonald’s Speedee Service System” și trebuia să fie un loc care „oferă mâncare delicioasă, servită incredibil de repede”, potrivit The Mirror.
O privire asupra meniului de acum 81 de ani arată că erau disponibile doar nouă articole, unele dintre cele preferate ale clienților, cum ar fi cartofii prăjiți și clasicele shake-uri groase și hamburgeri, fiind vândute cu doar 15 cenți.
Însă meniul s-a schimbat destul de mult de-a lungul anilor.
Meniul inițial era mult mai simplu pentru a permite comenzilor să fie gătite mai repede și conținea descrieri ciudate ale alimentelor, precum un „hamburger pur de vită”, „cheeseburger tentant”, „shake-uri triplu grosime” și „cartofi prăjiți aurii”.
Citeste si:
Clienții mai puteau achiziționa o „Coca Cola pentru stingerea setei”, „bere rădăcină delicioasă”, „cafea fierbinte aburindă”, o „băutură cu portocale cu aromă plină” și „lapte rece răcoritor”.
Restaurantul a avut foarte mare succes, iar frații, supranumiți Dick și Mac, au decis să-și francizeze afacerea. Aceștia au vândut rapid 14 francize, 10 dintre acestea devenind restaurante operaționale, fără a include locația lor inițială din San Bernardino.
Când a început adevărata schimbare pentru McDonald's
La trei ani de la deschiderea primei locații, meniul McDonald's s-a schimbat ușor la restaurantele în franciză, fiind adăugate câteva articole noi.
S-au adăugat bere de rădăcină și înghețată, precum și „hamburgeri aristocratici” și sandvișuri cu unt de arahide și jeleu servite cu cartofi prăjiți.
Citeste si:
De asemenea, au vândut două feluri de mâncare de inspirație mexicană - Chilli și Tamales și Chilli cu cartofi prăjiți.
Dar abia în 1955 restaurantele au devenit de fapt McDonald's-ul pe care îl cunoaștem astăzi.
În 1954, un bărbat pe nume Ray Kroc i-a vizitat pe frații McDonald din San Bernardino în calitate de distribuitor al Multimixer (o mașină de milkshake) și a analizat potențialul afacerii acestora.
El a continuat să cumpere drepturile de francizare ale restaurantelor fraților în toată țara și și-a deschis primul restaurant McDonald's în Des Plaines, Illinois, în 1955.
Kroc și-a imaginat, la acea vreme, că vor exista 1.000 de restaurante McDonald’s numai în Statele Unite.
În 1961, a cumpărat compania de la frații McDonald pentru 2,7 milioane de dolari, iar astăzi compania are peste 36.000 de restaurante în peste 100 de țări.
Citeste si:
Cât despre cei doi frați, după vânzarea afacerii, au rămas în umbră, păstrându-și, totuși, primul restaurant deschis, renumindu-l Big M. Decizia de a păstra primul restaurant deschis l-a enervat pe Kroc, care a deschis un McDonald’s lângă restaurantul celor doi, făcându-i să dea faliment, în cele din urmă.
Sursa foto: McDonald’s/ Facebook
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: