Petrom va fi administrata in sistem dualist, de un Directorat si un Consiliu de Supraveghere, care va avea noua membri, din care cinci reprezentanti ai OMV, doi reprezentanti ai AVAS, o persoana din partea Fondului Proprietatea si un reprezentant al BERD, potrivit ultimei decizii a actionarilor
In urma sedintei Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) a Petrom din data de 17 aprilie, actionarii au decis componenta Consiliului de Supraveghere, care va avea noua membri, cinci din partea actionarului majoritar si patru independenti.

"Consiliul de Supraveghere, numit pentru urmatorii doi ani, va avea urmatoarea componenta: Wolfgang Ruttenstorfer, Gerhard Roiss, Werner Auli, David C. Davis si Helmut Langanger – reprezentanti ai OMV AG, Kevin Eugene Bortz - reprezentant al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD - n.r.), Emanoil Negut si Victor- Paul Dobre – reprezentanti ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Cristian Marian Olteanu – reprezentant al Fondului Proprietatea SA.", se arata intr-un comunicat al companiei, remis NewsIn. Potrivit documentului, Directoratul se va afla sub supravegherea Consiliului.

Cata vreme statul roman sau orice autoritati publice romane detin impreuna actiuni reprezentand mai mult de 15% din capitalul social al Petrom, doi dintre cei patru membri independenti ai Consiliului de Supraveghere vor fi alesi la propunerea AVAS. Cata vreme statul roman sau orice autoritati publice romane detin impreuna actiuni reprezentand mai mult de 10%, dar mai putin de 15% din capitalul social al Petrom, unul dintre cei patru membri independenti va fi ales de AVAS, mai spun reprezentantii Petrom.

De asemenea, actionarii Petrom au aprobat, marti, acordarea unei cote de 44% din profitul net pe anul 2006 sub forma de dividend, iar valoarea acestuia a fost fixata la 0,0179 lei pe actiune, cu 38% mai mare fata de aceea platita in anul anterior. Valoarea totala a dividendelor se ridica la aproape 1,014 miliarde lei. Plata dividendelor va incepe cu data de 21 mai 2007 si se va realiza catre actionarii inscrisi in registrul actionarilor tinut de catre Depozitarul Central SA, la sfarsitul zilei de 4 mai 2007, care este data de inregistrare stabilita de adunarea generala.

Compania Petrom a realizat in 2006 un profit net de 2,285 miliarde lei, in crestere cu 61,7% fata de profitul dupa impozitare realizat in anul anterior, de 1,41 miliarde lei. Cifra de afaceri a Petrom in 2006 a fost de 13,078 miliarde lei, in crestere cu 22,47% fata de anul 2005, cand Petrom a obtinut o cifra de afaceri de 10,76 miliarde lei.

Actionarii prezenti la adunarea generala a companiei au aprobat numirea societatii Deloitte Audit SRL ca auditor al Petrom, contractul fiind valabil pentru anul 2007.

OMV AG este actionarul majoritar al Petrom, detinand 51,011% din actiunile societatii. Statul Roman detine 30,862% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri