Vanzarea pachetului de 8% din actiunile Petrom se va realiza in mod direct catre salariatii companiei, la acelasi pret cu care OMV a cumparat actiunile Petrom in 2004, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern initiat de AVAS.
Angajatii Petrom, care au avut acest statut incepand cu august 2003 si pana in prezent, vor putea cumpara in mod direct actiuni, din pachetul de 8% care va fi scos la vanzare, la un pret de 0,0525 de euro pe actiune, "acelasi cu care actiunile emise de Petrom s-au vandut catre investitorul strategic" se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). "Dreptul salariatilor care pot achizitiona pachetul de actiuni nu este transmisibil", se mai arata in comunicatul institutiei .

AVAS a precizat ca vanzarea pachetului de actiuni catre salariati se va realiza prin intermediul unui agent de privatizare "selectat in conditiile legii, care isi va desfasura activitatea in limitele mandatului ce ii va fi acordat".

Pachetul de 8% din Petrom, reprezentand 4.480.040.486 actiuni, valoreaza la ultima cotatie a Petrom de 0,555 lei pentru o actiune, 746,53 milioane de euro. Salariatii vor cumpara insa pachetul la cotatia de acum patru ani, de 0,05 euro, platind 235,02 milioane de euro, rezultand astfel un profit de peste 511 milioane de euro pentru toti angajatii.

Determinarea numarului de actiuni oferite spre vanzare catre fiecare salariat se realizeaza prin impartirea numarului de 4.480.040.486 actiuni la numarul de persoane indreptatite. In situatia in care, prin aplicarea procedurii mentionate, nu rezulta pentru fiecare salariat un numar intreg de actiuni ce pot fi achizitionate, atunci se opereaza rotunjirea in minus a acestui numar, astfel incat numarul de actiuni cuvenite fiecarei persoane indreptatite sa fie egal. Banii rezultati din vanzarea actiunilor vor fi incasati de AVAS.

Oferta de vanzare, care include si documentele de participare necesare persoanelor indreptatite in vederea achizitionarii pachetului de actiuni, va fi stabilita de catre agentul de privatizare, conform mandatului acordat de AVAS.

Totodata, oferta va fi adusa la cunostinta salariatilor, prin mijloace mass-media, in termen de 15 zile de la data incheierii contractului dintre AVAS si agentul de privatizare sau intr-un alt termen stabilit de agentul de privatizare.

Persoanele indreptatite vor putea depune documentele de participare solicitate in termen de 60 de zile lucratoare de la data realizarii procedurii de publicitate sau la un alt termen dat publicitatii in cadrul acestei proceduri. Agentul de privatizare va face publica, prin aceleasi mijloace mass-media, lista persoanelor indreptatite sa primeasca actiuni si care au depus documentele solicitate. Contractul de vanzare-cumparare se va incheia de catre agentul de privatizare cu fiecare persoana indreptatita.

Salariatii care vor putea cumpara actiuni Petrom trebuie sa le plateasca in maximum 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare-cumparare cu agentul de privatizare. "Neplata pretului, in termenul stabilit, se sanctioneaza cu desfiintarea de drept a contractului fara nicio somatie sau alta formalitate prealabila ori interventia instantelor de judecata", se mai arata in proiectul initiat de AVAS.

Actul normativ care reglementeaza preluarea de catre angajatii Petrom a unui pachet de 8% din actiuni, la acelasi pret la care a cumparat si actionarul majoritar, grupul austriac OMV, este un subiect dezbatut de aproape doi ani. Ministerul Economiei a respins intentia Asociatiei Salariatilor de a prelua, in numele angajatilor, intregul pachet, cu asigurarea finantarii prin intermediul unei banci, preferand sa promoveze un proiect care stabileste ca actiunile vor putea fi cumparate numai in mod direct de catre angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri